Chleb orkiszowy na piwie

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
W koncu mi sie udalo! Perwszy chleb z ksiazki (Dr. Oetker: Brot backen), ktory nam smakuje
icon_smile.gif


CHLEB ORKISZOWY NA PIWIE

chlebnapiwie4ub.jpg


150g maki orkiszowej lub pszennej typ1050
350g maki orkiszowej pelnoziarnistej
70g platkow owsianych (dalam polowe, a druga czesc dopelnilam maka orkiszowa 630)
20g swiezych drozdzy (ja dalam czubata lyzeczke suchych)
2 lyzeczki soli
1 lyzeczka kminku (dalam tylko szczypte)
pol lyzeczki kolendry mielonej (zrezygnowalam)
3 lyzki oleju
300-350ml piwa pszenicznego (Weizenbier)

Mleko i platki owsiane do umazania i posypania chleba


150g maki orkiszowej lub pszennej wsypac do miski, zrobic dolek, wkruszyc drozdze i wlac piwo. Delikatnie wymieszac i zostawic na ok. 15 min.

Nastepnie dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto. Mozna uzyc miksera z hakami, najpierw na nizszych obrotach, a potem ok. 5 min. na najwyzszych. Ciasto odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.
Gdy podwoi swoja objetosc jeszcze raz wyrobic, uformowac bochenek lub wlozyc ciasto do foremki, nakryc sciereczka i zostawic do ponownego wyrosniecia.

Wierzch ciasta posmarowac mlekiem i posyoac platkami owsianymi.

Piec w temp. 200°C ok. 50 min.
(Ja pieklam z termoobiegiem 10 min. w temp. 200°C, a potem 15 min. w 180°C.)

Wyrabialam ciasto w maszynie. Dodalam do cista troche ziarenek slonecznika i dyni.