Mudardara, czyli danie z soczewicy*

amarulka

Member
Maj 30, 2008
10
0
0
Bardzo proste danie, aczkolwiek przygotowanie go zajmuje godzine.

5 szklanek wody ja musiałam tą ilość swiększyć o mniej więcej jedną szklankę
2 szklanki soczewicy
1,25 szklanki ryżu
4 cebule (spokojnie można dać więcej)
50ml oleju kokosowego
łyżka oliwy

Do garnka nalewamy wody, dodajemy soczewicę i duzimy na małym ogniu 20-25 od zagotowania. Następnie dorzucamy ryż, sól i łyżkę oliwy. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30 minut. 10 minut przed końcem smażymy cebulkę. Można nią okrasić ogowte danie, bądź dodac do naszej potrawy i wymieszać.

Podawać na zimno z dodatkiem jogurtu naturalnego lub greckiego.

Przepis zaczerpnięty z bloga http://www.mamaslebanesekitchen.com

2_DANIE.jpg
 

Załączniki

  • 2_DANIE.jpg
    2_DANIE.jpg
    107.1 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
Ale nazwy roznie pisane, ja pisze mdzaddara, soczewicowo-cebulowe danko, bardzo lubie
icon_smile.gif
Moja uwaga to, zeby ryz dodac kiedy soczewica bedzie na 80% gotowa, zeby nie rozgotowac. I ja to krocej z ryzem paruje. Zdjecie mi robi smaka na czerwona cebulke..
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: