Bardzo proste danie, aczkolwiek przygotowanie go zajmuje godzine.
5 szklanek wody ja musiałam tą ilość swiększyć o mniej więcej jedną szklankę
2 szklanki soczewicy
1,25 szklanki ryżu
4 cebule (spokojnie można dać więcej)
50ml oleju kokosowego
łyżka oliwy
Do garnka nalewamy wody, dodajemy soczewicę i duzimy na małym ogniu 20-25 od zagotowania. Następnie dorzucamy ryż, sól i łyżkę oliwy. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30 minut. 10 minut przed końcem smażymy cebulkę. Można nią okrasić ogowte danie, bądź dodac do naszej potrawy i wymieszać.
Podawać na zimno z dodatkiem jogurtu naturalnego lub greckiego.
Przepis zaczerpnięty z bloga http://www.mamaslebanesekitchen.com

5 szklanek wody ja musiałam tą ilość swiększyć o mniej więcej jedną szklankę
2 szklanki soczewicy
1,25 szklanki ryżu
4 cebule (spokojnie można dać więcej)
50ml oleju kokosowego
łyżka oliwy
Do garnka nalewamy wody, dodajemy soczewicę i duzimy na małym ogniu 20-25 od zagotowania. Następnie dorzucamy ryż, sól i łyżkę oliwy. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30 minut. 10 minut przed końcem smażymy cebulkę. Można nią okrasić ogowte danie, bądź dodac do naszej potrawy i wymieszać.
Podawać na zimno z dodatkiem jogurtu naturalnego lub greckiego.
Przepis zaczerpnięty z bloga http://www.mamaslebanesekitchen.com

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: