- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Zaczynam swoje poszukiwania 'tego' smaku od przepisow bez octu, ktore znalazlam tu
Moje ulubione to ogorki i kapusta.
Oryginalnie marynuje sie rzepe (tak mi powiedziala pielegniarka, swieza emigrantka, nawet kapusta byla zdziwiona), ale w knajpach serwuja rozowa kapuste.
Smak jest bardzo intensywny; slony.
Kabis khyar
Na kazda szklanke wody dac 3 lyzki (!) soli kamiennej lub 2 stolowej, zagotowac i ostudzic.
Ogorki umyc, ponakluwac, ulozyc ciasno w sloiku, dodac czosnek (ichnie ogorki sa mocno czosnkowe) ewentualnie lisc laurowy i ... czekac
Jesli ogorki maja byc przechowywane dluzej na kazdy 1L sloik dodac 2 lyzki octu (jablkowy widzialam w przepisach)
Zamelduje sie z efektem koncowym
Moje ulubione to ogorki i kapusta.
Oryginalnie marynuje sie rzepe (tak mi powiedziala pielegniarka, swieza emigrantka, nawet kapusta byla zdziwiona), ale w knajpach serwuja rozowa kapuste.
Smak jest bardzo intensywny; slony.
Kabis khyar
Na kazda szklanke wody dac 3 lyzki (!) soli kamiennej lub 2 stolowej, zagotowac i ostudzic.
Ogorki umyc, ponakluwac, ulozyc ciasno w sloiku, dodac czosnek (ichnie ogorki sa mocno czosnkowe) ewentualnie lisc laurowy i ... czekac

Jesli ogorki maja byc przechowywane dluzej na kazdy 1L sloik dodac 2 lyzki octu (jablkowy widzialam w przepisach)
Zamelduje sie z efektem koncowym

Ostatnią edycję dokonał moderator: