Kabis*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Zaczynam swoje poszukiwania 'tego' smaku od przepisow bez octu, ktore znalazlam tu
Moje ulubione to ogorki i kapusta.
Oryginalnie marynuje sie rzepe (tak mi powiedziala pielegniarka, swieza emigrantka, nawet kapusta byla zdziwiona), ale w knajpach serwuja rozowa kapuste.
Smak jest bardzo intensywny; slony.

Kabis khyar

Na kazda szklanke wody dac 3 lyzki (!) soli kamiennej lub 2 stolowej, zagotowac i ostudzic.

Ogorki umyc, ponakluwac, ulozyc ciasno w sloiku, dodac czosnek (ichnie ogorki sa mocno czosnkowe) ewentualnie lisc laurowy i ... czekac
icon_mrgreen.gif


Jesli ogorki maja byc przechowywane dluzej na kazdy 1L sloik dodac 2 lyzki octu (jablkowy widzialam w przepisach)


Zamelduje sie z efektem koncowym
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
A jak tę rzepę się robi? Bo chyba nie w całości? Jakieś plasterki?
 

Lucka

Member
Gru 1, 2008
282
0
0
Ooooo, i to mogłabym zrobić!
Dlaczego te wszystkie przepisy, co dajesz, mają tyleeee czosnku!? Ja nie mogę, wczoraj zjadłam w szaszłykach, a właściwie marynacie i do dzisiaj czuję...
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Wielkie dzięki.
Jutro kupię ogórki i na początek zrobię jeden słoik.

Ker,zobacz co jeszcze znalazłam o ogórkach
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
Kupiłam ogórki, właśnie się moczą, później zrobię. Czyli czekać 2 tygodnie zanim będą dobre?!
Woda po zagotowaniu z solą ma wystygnąć? czy goracą-ciepłą zalewać?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Zalewa zimna. Dopisalam.
Czosnek jest do smaku, Moniaku. Mozesz redukowac ilosc
icon_wink.gif


QUOTE (yrsa @ 5 Aug 2012, 21:29 ) index.php?act=findpost&pid=1327420A jak tę rzepę się robi? Bo chyba nie w całości? Jakieś plasterki?
rzepe sie kroi tak jak frytki. tu jest na pierwszym planie http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/4212...ickles_416i.jpg

na funt rzepy (454g) daje sie jeden nieduzy burak.
W knajpach podaja tez kapuste. Wedlug mnie ladniej sie prezentuje. Kapusta jest biala, kolor od buraka tylko.
Zrobie, juz w kapuscianym sezonie.

Pomyslalam jeszcze... sol kamienna udalo mi sie kupic srodziemnomorska. Wyobrazam sobie, ze oni tez taka grubsza maja na mysli. Dlatego jej 3 lyzki. Ale polska sol kamienna jest drobna. Moze 2 lyzki wystarczy?
Szkoda, ze nie podaja w gramach
icon_wink.gif


Janko, gdybys robila przepis z fb; ocet tu 5%!
Ale ja w tych knajpowych octu szczegolnie nie czuje dlatego szukalam przepisu bez.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Moniak @ 6 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1327627Kupiłam ogórki, właśnie się moczą, później zrobię. Czyli czekać 2 tygodnie zanim będą dobre?!
Woda po zagotowaniu z solą ma wystygnąć? czy goracą-ciepłą zalewać?
2 tygodnie to chyba trzeba poczekać na ogórki z octem.

Swoje wczoraj zrobiłam te w solance i z octem też jeden słoik.Zżera mnie ciekawość i nie mogę się doczekać konsumpcji
icon_mrgreen.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Te z octem zmieniły kolor i teraz poczekam ze dwa tygodnie,
ale ogórki bez octu (te nakłuwane)są tak pierońsko słone,że pewnie tylko w plasterkach będą u mnie zjadane.
icon_mrgreen.gif

 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
U mnie też sama sól, chłop jeść nie chce. Musze jutro zupę zrobić, ale solić już nie będę musiała.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Może mają inne ogórki?
Dałam dużo czosnku i,poczekam kilka dni i najwyżej przeznaczę je na zupę,albo do kanapek.
Mój chłop lubi słono,ale jestem ciekawa co powie jak mu zaserwuję
icon_mrgreen.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Moniak,moje są jadalne,tylko że bardzo słone.
Dałam na szklankę wody 2 ł soli kamiennej i chyba z 5 dużych ząbków czosnku.

Ty chyba dolewałaś trochę octu,a ja ocet dawałam do ogórków z innego przepisu.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ja jeszcze swoich nie otwieram

ale te oryginalne sa mocno slone!

o rany. gdzie ten facepalm!
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
Noo, jadalne to może i są, ale ta ilość soli powoduje niemal odruch wymiotny
icon_neutral.gif
ergo - są niedobre. Nie mają żadnego smaku oprócz słonego. Dałam nakrętkę octu - nie czuć jej.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Moje ciagle czekaja choc kolor juz wyglada na dobry.
Moze nie na rozczarowanie czekaja
icon_wink.gif

Sprawdzilam dzis w sklepie gotowe; papryka byla bez octu, ale juz ogorki i mieszanka warzyw z octem.

One sa bardzo slone, ale tez maja kwasek, bo powinny ukisnac, a ocet jest, bo musza chrupac.
Nieduzo ich daja, moze wlasnie dlatego, ze slone http://mmm-yoso.typepad.com/.shared/image..../cheftony06.jpg w mojej knajpie pokrojone w plastry (podluznie)
Ja je bede probowac, az znajde proporcje! Bo wole w domu zrobic niz sklepowe. I kapuste tez bede robic. To zawsze dopisze uwagi.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Ker,ale ten jeden przepis podałaś bez octu,dodaje się go tylko wtedy,gdy chcesz trochę dłużej przetrzymac ogórki.

Tych z octem nie próbowałam jeszcze i poczekam tyle ile trzeba,natomiast te bez octu bardzo mi smakują.
Po niedzieli wybiorę sobie znowu takie mniejsze ogórki i zrobię parę słoików.
Do kanapek są idealne i też je kroiłam wzdłuż.
Muszę zaznaczyć że dałam 2 łyżki soli kamiennej
Wcale nie trzeba dodawać octu,można dać oliwę czy olej.(tak mi przetłumaczyło,bo dla mnie to bardzo nieprzyjazny język)

te z octem robiłam z tego przepisu:

1 kg ogórków (małe drobne libańskie ogórki)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
½ szklanki octu
1,5 szklanki wody

Napełnij słoik z ogórkami.(ja dałam jeszcze sporo czosnku)
Rozpuścić sól i cukier w wodzie i wypełnić słoik płynem do 3/4
Wypełnij resztę słoika octem.

Pisałas mi że ocet 5 %,więc ten nasz 10%rozcieńczyłam.

Zostaw otwarte 1 dzień, następnie zamknąć i pozostawić do utwardzenia przez 2 tygodnie przed podaniem.



Edit:Dzisiaj otwarłam i kilka ogórków zjadłam,bardzo dobre,twarde.(19.08)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Wygląda na to,że tylko mnie te ogórki smakują.
icon_mrgreen.gif


Dostałam dzisiaj takie małe ogórki i zrobię ich więcej(bez octu)no i polecam je do wypróbowania chociaż po małym słoiczku
lecker.gif

 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
polecialam wlasnie sprobowac swoje

i chyba jednak 2 lyzki na szklanke wody za duzo, albo jeszcze za malo ukisly
gruebel_2.gif

Nie placze, bo straszne kapcie
zahnlos.gif
puste w srodku, wiec nic dziwnego, to zetre, polacze ze zwyklymi, poddusze i zapakuje na zupe.
Ale musze znalezc proporcje. Moze lyzka soli na szklanke...