Salatka z pieczonych burakow, pomaranczy i fety

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Vano - oto salatka dla Ciebie:

600g malych burakow, upieczonych, obranych i pokrojonych w plastry
1 czerwona cebula
duza garsc lisci salat
3 pomarancze, obrane ze skorki, albedo i blony
150g orzechow, laskowych lub wloskich, uprazonych
200g greckiej fety
maly peczek zielonej pietruszki, posiekany
kielki rzodkiewki

Vinaigrette:
1 lyzka plynnego miodu
szczypta soli
szczypta bialego pieprzu
2 lyzki octu cydrowego
4 lyzki oliwy z oliwek

Przygotowac sos. Pokrojone buraki wlozyc do miski i dodac pare lyzek sosu i porzadnie miska potrzasnac. Cebule pokroic w cieniutkie plasterki (na mandolinie najlepiej). Wlozyc do lodowatej wody i zostawic w niej cebule na 10 min. Odcedzic dobrze.

Wylozyc liscie salat na talerz, na nich ulozyc kawalki pomaranczy, posypac orzechami, wylozyc buraki i cebule. Skropic sosem, dodac poruszona fete, pietruszke i kielki. Podac natychmiast.

Autorka przepisu jest Fiona Smith.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Dziękuję!
Niestety ze względu na alergię będę zmuszona pominąć orzechy, ale mimo tego nie mogę doczekać się przetestowania przepisu.
Dam znać, jak tylko wypróbuję ten przepis (czyt. bardzo szybko).
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Hej uprazony slonecznik tez tu sie nada, albo proso, albio nasiona dyni lub melona.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
...Na to liczyłam. Ale mam smaka teraz...
lecker.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
To jest przepyszne! Nałogowo piekę buraki i zajadam. Tę sałatkę trzeci raz w ciągu tygodnia, pewnie niedługi mi się przeje, ale co tam. Jem póki mam ochotę
icon_smile.gif


Raz daję orzechy włoskie, dzisiaj akurat pestki dyni i nerkowce
icon_smile.gif

Zamiast czerwonej cebuli, szalotka. I ser pleśniowy zamiast fety
icon_wink.gif
bardziej mi do buraków pasuje.

5c1c6b48892e3ea6gen.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
agatko
daumen.gif


To rzeczywiscie pyszna salatka i tak latwo mozna ja adaptowac. Dzis na przyklad zrobilam ja bez orzechow i sera - upieklam 4 buraki (dwa czerwone, dwa zotle), pokroilam je w kostke, dodalam jedna krwista pomarancze (miazsz obrany z albedo i pokrojony na czastki), jedna mala czerwona cebulke, zielona pietruszke.

Vinaigrette zrobilam z 1/4 szklanki soku z krwistej pomaranczy, 2 lyzek oliwy z oliwek, 3 lyzek octu z czerwonego wina, soli i pieprzu. Wszystko polaczylam i odstawilam na pol godziny.

Salatke wylozylam bezposrednio na zgrilowanego lososia. Obiad byl wysmienity
icon_biggrin.gif