- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
Vano - oto salatka dla Ciebie:
600g malych burakow, upieczonych, obranych i pokrojonych w plastry
1 czerwona cebula
duza garsc lisci salat
3 pomarancze, obrane ze skorki, albedo i blony
150g orzechow, laskowych lub wloskich, uprazonych
200g greckiej fety
maly peczek zielonej pietruszki, posiekany
kielki rzodkiewki
Vinaigrette:
1 lyzka plynnego miodu
szczypta soli
szczypta bialego pieprzu
2 lyzki octu cydrowego
4 lyzki oliwy z oliwek
Przygotowac sos. Pokrojone buraki wlozyc do miski i dodac pare lyzek sosu i porzadnie miska potrzasnac. Cebule pokroic w cieniutkie plasterki (na mandolinie najlepiej). Wlozyc do lodowatej wody i zostawic w niej cebule na 10 min. Odcedzic dobrze.
Wylozyc liscie salat na talerz, na nich ulozyc kawalki pomaranczy, posypac orzechami, wylozyc buraki i cebule. Skropic sosem, dodac poruszona fete, pietruszke i kielki. Podac natychmiast.
Autorka przepisu jest Fiona Smith.
600g malych burakow, upieczonych, obranych i pokrojonych w plastry
1 czerwona cebula
duza garsc lisci salat
3 pomarancze, obrane ze skorki, albedo i blony
150g orzechow, laskowych lub wloskich, uprazonych
200g greckiej fety
maly peczek zielonej pietruszki, posiekany
kielki rzodkiewki
Vinaigrette:
1 lyzka plynnego miodu
szczypta soli
szczypta bialego pieprzu
2 lyzki octu cydrowego
4 lyzki oliwy z oliwek
Przygotowac sos. Pokrojone buraki wlozyc do miski i dodac pare lyzek sosu i porzadnie miska potrzasnac. Cebule pokroic w cieniutkie plasterki (na mandolinie najlepiej). Wlozyc do lodowatej wody i zostawic w niej cebule na 10 min. Odcedzic dobrze.
Wylozyc liscie salat na talerz, na nich ulozyc kawalki pomaranczy, posypac orzechami, wylozyc buraki i cebule. Skropic sosem, dodac poruszona fete, pietruszke i kielki. Podac natychmiast.
Autorka przepisu jest Fiona Smith.
Ostatnią edycję dokonał moderator: