IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Tarta pięknej Heleny, z kremem waniliowym, gruszkami i czekoladą
Joanna
post 15 Sep 2012, 17:25
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.680
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Tarta pięknej Heleny

Przepis na formę o średnicy maks. 24 cm.

Dostalam kilka dni temu w prezencie książkę " Dr Oetker -czekoladowe ciasta".
Przeglądając, otworzyłam na stronie z tak zatytułowaną tartą i już wiedziałam, że muszę taką zrobić.
Skorzystałam jednak tylko z pomysłu zawartego w ksiażce, bo upiekłam ją po swojemu.
Z książki wzięłam sugestię, żeby masę waniliową zrobić z kremu budyniowego dra Oetkera na smietanie kremówce.
Poszukałam w sklepie, znalazłam takowy (na pół litra mleka) i ugotowałam na mleku i kremówce, bo proporcje w książce nie wydały mi się odpowiednie do tego kremu.
Dodałam do niego trochę wanilli dla smaku i masła dla aksamitnej konsystencji.

Ciasto:
85 g masła
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
175 g mąki (u mnie krupczatka z mąką orkiszową i pszenną pełnoziarnistą z Lubelli)

Zrobić i podpiec ciasto jak w tym przepisie:
http://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1316929

Nadzienie waniliowe:
tradycyjny krem budyniowy dra Oetkera (do karpatki, na pół litra mleka)
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany kremówki
25 -30 g masła
1 łyżka domowej esencji waniliowej lub laska wanilii

puszka gruszek w połówkach (u mnie półlitrowy słoik domowych gruszek w lekkim syropie waniliowym)

Polewa czekoladowa:
180 - 200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół gorzkiej i mlecznej)
4 łyżki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
dodatkowo - kilka łyżek śmietanki do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Zagotować mleko z wanilią, proszek budyniowy wymieszać ze śmietanką i połączyć z gotującym się mlekiem. Ponownie zagotować, dodając esencję waniliową. Wmiksować pokrojone w kawałeczki masło. Wyłożyć masę na podpieczony spód. Ułożyć odsączone gruszki. Tartę zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dokładnie wystudzić (przez co najmniej 2 -3 godziny).
Na polewę, roztopić razem czekoladę z masłem i śmietanką (np. w mikrofalówce). Mieszając, dodać dodatkowe 3 - 4 łyżki śmietanki do uzyskania właściwej konsystencji. Wyłożyć na ciasto, odstawić do zastygnięcia.

Załączony plik  tarta_pięknej_Heleny.jpg ( 75.48K ) Suma pobrań: 6


Dodam, że w książce polewa jest inna (rodzaj ganache z czekoladą i kakao).
Następnym razem sama pokombinuję z kremem, bo ten był smaczny, ale jednak wolę, gdy ciasto nie ma sztucznego posmaku charakterystycznego dla gotowców.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
.agatka.
post 18 Sep 2012, 17:54
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.687
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Civitas Kielcensis
Użytkownik nr: 12.156



Kiedyś robiłam podobną tartę, tylko na wierzchu były połówki brzoskwiń.
Krem to był budyń na bazie śmietanki i mleka, z żółtkami. Pyszny. dump.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 18 Sep 2012, 18:51
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.680
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



A pamiętasz proporcje kremu? Bo składniki brzmią interesująco.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adriana
post 18 Sep 2012, 19:06
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 738
Dołączył: 5-August 07
Użytkownik nr: 4.905



Pieknie wyglada i mam ochote zrobic ale nie mam tych kremow w proszku. Ja robie budyn sama do tart (creme patissiere) jak do French Flan ale to chyba nie to gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adriana
post 18 Sep 2012, 19:18
Post #5


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 738
Dołączył: 5-August 07
Użytkownik nr: 4.905



Przepis na 400 ml kremu:

350ml mleka
ekstrakt z wanilii lub laska wanilii
6 zoltek
50g cukru
25g maki

Zoltka, cukier i make wymieszac z 4 lyzkami mleka w misce. Mleko zagotowac z wanilia. Mieszanke zoltek przelac do mleka. Calosc przelac przez sitko do innego garnka i podgrzewac az zgestnieje przez 4 minuty. Na gotowy goracy krem polozyc folie plastikowa.

A jakby do tego kremu wmieszac tabliczke 70% czekolady co myslicie zeby to wyszlo?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 18 Sep 2012, 19:50
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.680
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Creme patissiere jest dość chimeryczny, więc obawiam się, że po dodaniu czekolady mógłby popłynąć.... gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
.agatka.
post 3 Oct 2012, 11:59
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.687
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Civitas Kielcensis
Użytkownik nr: 12.156



Joanno, wyszperałam ten krem budyniowy. Tylko pamiętam, że on chyba nieco zbyt płynny był, chyba więcej mąki mu trzeba...
Może bardziej kopiate łyżki mąki dawać...

szklanka mleka
szklanka śmietanki kremówki
pół laski wanilii, wyskrobać ziarenka
5 żółtek, jak małe to dać 6
pół szklanki cukru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej

Mleko i śmietankę zagotować z wanilią (laskę też wrzucić) i połową cukru.
Żółtka ubić w dużej misce z resztą cukru na puszysty krem, przesiać do tego mąkę i zmiksować. Dolewać po trochu gorącego mleka ze śmietanką stale miksując. Przelać przez sitko do garnka i na małym ogniu zagotować.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 3 Oct 2012, 22:55
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.680
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Bardzo dziękuję. anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st October 2019 - 14:38