- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,344
- 113
Tarta pięknej Heleny
Przepis na formę o średnicy maks. 24 cm.
Dostalam kilka dni temu w prezencie książkę " Dr Oetker -czekoladowe ciasta".
Przeglądając, otworzyłam na stronie z tak zatytułowaną tartą i już wiedziałam, że muszę taką zrobić.
Skorzystałam jednak tylko z pomysłu zawartego w ksiażce, bo upiekłam ją po swojemu.
Z książki wzięłam sugestię, żeby masę waniliową zrobić z kremu budyniowego dra Oetkera na smietanie kremówce.
Poszukałam w sklepie, znalazłam takowy (na pół litra mleka) i ugotowałam na mleku i kremówce, bo proporcje w książce nie wydały mi się odpowiednie do tego kremu.
Dodałam do niego trochę wanilli dla smaku i masła dla aksamitnej konsystencji.
Ciasto:
85 g masła
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
175 g mąki (u mnie krupczatka z mąką orkiszową i pszenną pełnoziarnistą z Lubelli)
Zrobić i podpiec ciasto jak w tym przepisie:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1316929
Nadzienie waniliowe:
tradycyjny krem budyniowy dra Oetkera (do karpatki, na pół litra mleka)
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany kremówki
25 -30 g masła
1 łyżka domowej esencji waniliowej lub laska wanilii
puszka gruszek w połówkach (u mnie półlitrowy słoik domowych gruszek w lekkim syropie waniliowym)
Polewa czekoladowa:
180 - 200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół gorzkiej i mlecznej)
4 łyżki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
dodatkowo - kilka łyżek śmietanki do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Zagotować mleko z wanilią, proszek budyniowy wymieszać ze śmietanką i połączyć z gotującym się mlekiem. Ponownie zagotować, dodając esencję waniliową. Wmiksować pokrojone w kawałeczki masło. Wyłożyć masę na podpieczony spód. Ułożyć odsączone gruszki. Tartę zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dokładnie wystudzić (przez co najmniej 2 -3 godziny).
Na polewę, roztopić razem czekoladę z masłem i śmietanką (np. w mikrofalówce). Mieszając, dodać dodatkowe 3 - 4 łyżki śmietanki do uzyskania właściwej konsystencji. Wyłożyć na ciasto, odstawić do zastygnięcia.
Dodam, że w książce polewa jest inna (rodzaj ganache z czekoladą i kakao).
Następnym razem sama pokombinuję z kremem, bo ten był smaczny, ale jednak wolę, gdy ciasto nie ma sztucznego posmaku charakterystycznego dla gotowców.
Przepis na formę o średnicy maks. 24 cm.
Dostalam kilka dni temu w prezencie książkę " Dr Oetker -czekoladowe ciasta".
Przeglądając, otworzyłam na stronie z tak zatytułowaną tartą i już wiedziałam, że muszę taką zrobić.
Skorzystałam jednak tylko z pomysłu zawartego w ksiażce, bo upiekłam ją po swojemu.
Z książki wzięłam sugestię, żeby masę waniliową zrobić z kremu budyniowego dra Oetkera na smietanie kremówce.
Poszukałam w sklepie, znalazłam takowy (na pół litra mleka) i ugotowałam na mleku i kremówce, bo proporcje w książce nie wydały mi się odpowiednie do tego kremu.
Dodałam do niego trochę wanilli dla smaku i masła dla aksamitnej konsystencji.
Ciasto:
85 g masła
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
175 g mąki (u mnie krupczatka z mąką orkiszową i pszenną pełnoziarnistą z Lubelli)
Zrobić i podpiec ciasto jak w tym przepisie:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1316929
Nadzienie waniliowe:
tradycyjny krem budyniowy dra Oetkera (do karpatki, na pół litra mleka)
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany kremówki
25 -30 g masła
1 łyżka domowej esencji waniliowej lub laska wanilii
puszka gruszek w połówkach (u mnie półlitrowy słoik domowych gruszek w lekkim syropie waniliowym)
Polewa czekoladowa:
180 - 200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół gorzkiej i mlecznej)
4 łyżki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
dodatkowo - kilka łyżek śmietanki do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Zagotować mleko z wanilią, proszek budyniowy wymieszać ze śmietanką i połączyć z gotującym się mlekiem. Ponownie zagotować, dodając esencję waniliową. Wmiksować pokrojone w kawałeczki masło. Wyłożyć masę na podpieczony spód. Ułożyć odsączone gruszki. Tartę zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dokładnie wystudzić (przez co najmniej 2 -3 godziny).
Na polewę, roztopić razem czekoladę z masłem i śmietanką (np. w mikrofalówce). Mieszając, dodać dodatkowe 3 - 4 łyżki śmietanki do uzyskania właściwej konsystencji. Wyłożyć na ciasto, odstawić do zastygnięcia.

Dodam, że w książce polewa jest inna (rodzaj ganache z czekoladą i kakao).
Następnym razem sama pokombinuję z kremem, bo ten był smaczny, ale jednak wolę, gdy ciasto nie ma sztucznego posmaku charakterystycznego dla gotowców.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: