Piernik dyniowy

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
115g miękkiego masła
500g mąki
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy do piernika
2 duże jaja
350g cukru kryształu
450g puree z dyni

Nastawić piekarnik na 170 stopni. Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć bulka tarta.

Do małej miski przesiać mąkę z sodą, dodać sól i przyprawę do piernika. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem i masłem na gładką masę, po czym dodać puree z dyni i dobrze zmiksować. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo łyżką mieszankę mączną. Kiedy już wszystko razem się połączy wylać ciasto do przygotowanej wcześniej formy.

Wstawić do nagrzewającego się piekarnika i piec około 60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto zosawić w foremce na 10 minut, a następnie wyjąć na kratkę, by mogło odparować.
pieklam w foremce z kominkiem. Gorace ciasto oprószylam cukrem pudrem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Bawareczko, a dowód rzeczowy? Nic tak nie zachęca, jak smaczne zdjęcie.
icon_smile.gif
 

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
no wiem, jutro zrobie, bo teraz aktualnie obiekt znikl ;) czyli tak smakowal, ze nie zdarzylam za aparat zlapac. Jutro bede znow piec to cykne zanim sie rodzinka dorwie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
To, że nie zdążyłaś zrobić zdjęcia, jest bardzo dobrą rekomendacją.
icon_mrgreen.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ja mam zdjęcie
icon_biggrin.gif

duży jeszcze się piecze, ale z resztek, które nie zmieściło się do formy zrobiłam babeczki:
piernik_z_dyni__005.jpg
 

Załączniki

  • piernik_z_dyni__005.jpg
    piernik_z_dyni__005.jpg
    40.5 KB · Wyświetleń: 1

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Ładny.
icon_razz.gif

Machnę go dzis. Keksówka wystarczy, czy będzie mała?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ja włożyłam wszystko do swojej keksówki, ale mi się za dużo wydawało, wyjęłam więc łyżką do 4 foremek babeczkowych. I dobrze zrobiłam, bo to co zostało wyrosło sporo poza formę. Właśnie sprawdzałam patyczkiem-jeszcze mokre
icon_evil.gif
widać mogłam zrobić 6 babeczek, szybciej upiekłoby się.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Bawareczko, dziekujeza wpisanie przepisu! Ja pieklam z przepisu bez dodatku tluszczu, ale chetnie i ten przetestuje
icon_smile.gif

(niestety tamten piernik byl 'do wydania', wiec musze upiec jeszzce raz dla nas, by moc go sprobowac...).
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Choroba, wszystko mam, tylko nie chce mi się trzeć dyni a gotowy mus w piwnicy, do ktorej za żadne skarby świata nie zejdę, za nic!
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Miałam mus z pieczonej dyni w zamrażarce, rozmroziłam i ogrzałam w mikrofali. Już siedzi w piecu. Zmiesciłam w większej keksówce, było troszke więcej niż pół blaszki. Mam nadzieję, że nie wywędruje.
gruebel_2.gif

Cukru dałam 200 i i trzy łyżki miodu gryczanego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
z miodem pewnie jeszcze lepsze będzie.
Ja chciałam zrobić dokładnie jak w przepisie, chociaż cukru wydawało mi się dość dużo, to nie zmniejszyłam ilości, za to miałam tylko 370g musu, więc dodałam jeszcze rozgniecionego banana.

duży też już upieczony
piernik_z_dyni__007.jpg
 

Załączniki

  • piernik_z_dyni__007.jpg
    piernik_z_dyni__007.jpg
    43.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Normalne prowokatorki!
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
No to masz jeszcze mój.
rofl.gif

Nie moge go pokroić, bo gorący. I trochę mi pękł, jak keks.
DSC00347.JPG
 

Załączniki

  • DSC00347.JPG
    DSC00347.JPG
    152.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
mój jeszcze bardziej pęknięty
icon_mrgreen.gif

ale jestem ciekawa Twojego w środku, pewnie ciemniejszy będzie od tego miodu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
ja tez upieklam ale nie mam sily na fotki, jutro wstawie.
Moj tez pekl ale ja w babkowce pieke i odwracam na druga strone to nie widac.
Z tym miodem to calkiem dobry pomysl, nastepny bedzie z miodem.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
BeataSz @ 3 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1364651mój jeszcze bardziej pęknięty
icon_mrgreen.gif

ale jestem ciekawa Twojego w środku, pewnie ciemniejszy będzie od tego miodu.
Miód był ciemny, masę jajeczną przyciemnił, ale ciasto tylko o ton ciemniejsze, a jeszcze dałam podwójną ilość przyprawy. W sumie ciasto troszkę suche/chude (?) i bez atrakcji w postaci bakalii, ale do kawy ujdzie.
icon_smile.gif

W wykonaniu miałam na uwadze raczej zużycie dyni niż inne potrzeby.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
a ja przełożyłam marmoladą, więc trochę ma atrakcji, zwłaszcza, że pokroiłam tak krzywo, jakbym po pijaku to robiła
icon_rolleyes.gif
icon_wink.gif

mnie smakuje, będę mieć na śniadania przez parę dni.
piernik_z_dyni__011.jpg
 

Załączniki

  • piernik_z_dyni__011.jpg
    piernik_z_dyni__011.jpg
    50.7 KB · Wyświetleń: 0

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
moje nie bylo suche, to drugie jest troche suchsze, dalam mniej sody, bo mialam koncowke. Podwojna porcja przyprawy byla pierwszym razem, bo tez koncowka paczki byla.
A fotka juz jest
icon_smile.gif


P1050366.JPG


na zdjeciu jakos blado wyglada, pewnie od swiatla. jest bardziej zolte.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: