Bułeczki szkockie
Tradycyjne bułki podawane w Szkocji na śniadanie.
45 dag krupczatki
1,5 łyżeczki soli
2,5 dag drożdży
150 ml mleka
150 ml wody
odrobina oleju
nieco mąki pszennej
W letniej wodzie wymieszanej z mlekiem rozpuścić drożdże, odstawić na kilkanaście minut.
Przesiać krupczatkę, wymieszać z solą, dodać rozczyn, wyrobić ciasto dłońmi posmarowanymi odrobiną oleju, uformować kulę, odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 8 części. Uformować bułeczki, obtoczyć obficie w mące, rozwałkować na grubość 1 cm (najwyżej), ułożyć na papierze do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 220°C około 25 minut.
Tradycyjne bułki podawane w Szkocji na śniadanie.
45 dag krupczatki
1,5 łyżeczki soli
2,5 dag drożdży
150 ml mleka
150 ml wody
odrobina oleju
nieco mąki pszennej
W letniej wodzie wymieszanej z mlekiem rozpuścić drożdże, odstawić na kilkanaście minut.
Przesiać krupczatkę, wymieszać z solą, dodać rozczyn, wyrobić ciasto dłońmi posmarowanymi odrobiną oleju, uformować kulę, odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 8 części. Uformować bułeczki, obtoczyć obficie w mące, rozwałkować na grubość 1 cm (najwyżej), ułożyć na papierze do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 220°C około 25 minut.
