Bułeczki szkockie

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Bułeczki szkockie

Tradycyjne bułki podawane w Szkocji na śniadanie.

45 dag krupczatki
1,5 łyżeczki soli
2,5 dag drożdży
150 ml mleka
150 ml wody
odrobina oleju
nieco mąki pszennej

W letniej wodzie wymieszanej z mlekiem rozpuścić drożdże, odstawić na kilkanaście minut.
Przesiać krupczatkę, wymieszać z solą, dodać rozczyn, wyrobić ciasto dłońmi posmarowanymi odrobiną oleju, uformować kulę, odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 8 części. Uformować bułeczki, obtoczyć obficie w mące, rozwałkować na grubość 1 cm (najwyżej), ułożyć na papierze do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 220°C około 25 minut.

6018.jpg
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
jesssu jakie sliczne i pewnie tak samo smaczne :shock: szkoda, ze nie mam w domu krupczatki :x napewno je w najbliższym czasie zrobie mniam
icon_smile.gif