Chleb kokosowy

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Chleb kokosowy

Delikatny chleb o subtelnym aromacie kokosa.

2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2,5 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki wiórków kokosowych (ok. 6 dag)

Wiórki zalać gorącym mlekiem, odstawić do przestygnięcia.
Wymieszać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać lekko ciepłą wodą, wymieszać delikatnie do rozpuszczenia drożdży, odstawić. Gdy drożdże urosną, wymieszać mąkę, drożdże i wiórki; wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić powtórnie. Przełożyć do nasmarowanej olejem formy. Po podwojeniu objętości piec ok. 40 minut w temperaturze 200°C.

2571.jpg