Chleb pszenny z miodem

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Chleb pszenny z miodem

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki otrąb pszennych
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2-3 łyżeczki miodu
3/4 szklanki wody
2 łyżki oliwy

Wymieszać oba rodzaje mąki, otręby i sól, zrobić wgłębienie, do którego rozdrobnić drożdże. Wsypać cukier, zalać 1/2 szklanki lekko ciepłej wody, delikatnie zamieszać, odstawić, aż drożdże ruszą i zwiększą objętość. W reszcie ciepłej wody rozpuścić miód, połączyć z pozostałymi składnikami, wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie, przełożyć do natłuszczonej foremki, odstawić do podwojenia objętości. Można delikatnie posmarować białkiem przy pomocy pędzelka. Piec w temperaturze 200°C ok. 40 minut.

1007.jpg
 

kajorek

Member
Wrz 14, 2004
370
0
0
aleee dobry mi wyszedł

nieco zmieniłam: mąki pszennej razowej dałam tylko pół szklanki, resztę pszennej typ 650
miodu jedną łyżeczkę
drożdży miałam w domu tylko tak około 2 dag a do tego mega lenia więc nie poszłam dokupić :oops:

piekłam w maszynie na podstawowym programie
chleb pięknie wyrósł, jego kopułkowatość cieszy moje oko i podniebienie :mrgreen:
przez otręby jest trochę dziobaty :lol: i śmiesznie wygląda :lol:
ale smakuje super
a i dodałam wody gazowanej 8)