Chleb pszenny z miodem
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki otrąb pszennych
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2-3 łyżeczki miodu
3/4 szklanki wody
2 łyżki oliwy
Wymieszać oba rodzaje mąki, otręby i sól, zrobić wgłębienie, do którego rozdrobnić drożdże. Wsypać cukier, zalać 1/2 szklanki lekko ciepłej wody, delikatnie zamieszać, odstawić, aż drożdże ruszą i zwiększą objętość. W reszcie ciepłej wody rozpuścić miód, połączyć z pozostałymi składnikami, wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie, przełożyć do natłuszczonej foremki, odstawić do podwojenia objętości. Można delikatnie posmarować białkiem przy pomocy pędzelka. Piec w temperaturze 200°C ok. 40 minut.
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki otrąb pszennych
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2-3 łyżeczki miodu
3/4 szklanki wody
2 łyżki oliwy
Wymieszać oba rodzaje mąki, otręby i sól, zrobić wgłębienie, do którego rozdrobnić drożdże. Wsypać cukier, zalać 1/2 szklanki lekko ciepłej wody, delikatnie zamieszać, odstawić, aż drożdże ruszą i zwiększą objętość. W reszcie ciepłej wody rozpuścić miód, połączyć z pozostałymi składnikami, wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie, przełożyć do natłuszczonej foremki, odstawić do podwojenia objętości. Można delikatnie posmarować białkiem przy pomocy pędzelka. Piec w temperaturze 200°C ok. 40 minut.
