Chleb śliwkowo-orzechowy
Nieco słodkawy, smaczny chlebek.
22 dag mąki pszennej razowej
22 dag krupczatki
2 łyżeczki cukru
10 dag pokrojonych suszonych śliwek bez pestek (lub suszonych moreli)
5 dag posiekanych orzechów włoskich (lub migdałów)
2,5 dag drożdży
150 ml mleka
150 ml wody
5 dag masła
1 jajko
Wymieszać mleko z wodą. Drożdże, połowę letniego mleka z wodą i łyżeczkę cukru wymieszać, odstawić na kilka minut. W pozostałym podgrzanym płynie rozpuścić masło, przestudzić, roztrzepać z jajkiem. Wymieszać oba rodzaje mąki, resztę cukru, śliwki i orzechy, dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze kilka minut (można w razie potrzeby wlać 2-3 łyżki oleju). Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy keksowej, pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 30 minut w temperaturze 220°C.
Nieco słodkawy, smaczny chlebek.
22 dag mąki pszennej razowej
22 dag krupczatki
2 łyżeczki cukru
10 dag pokrojonych suszonych śliwek bez pestek (lub suszonych moreli)
5 dag posiekanych orzechów włoskich (lub migdałów)
2,5 dag drożdży
150 ml mleka
150 ml wody
5 dag masła
1 jajko
Wymieszać mleko z wodą. Drożdże, połowę letniego mleka z wodą i łyżeczkę cukru wymieszać, odstawić na kilka minut. W pozostałym podgrzanym płynie rozpuścić masło, przestudzić, roztrzepać z jajkiem. Wymieszać oba rodzaje mąki, resztę cukru, śliwki i orzechy, dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze kilka minut (można w razie potrzeby wlać 2-3 łyżki oleju). Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy keksowej, pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 30 minut w temperaturze 220°C.
