Tuna Melt, czyli kanapka z tuńczykiem na ciepło*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Tuna Melt: banalnie proste, genialnie smaczne - kanapka z tuńczykiem na ciepło. Dlaczego banalnie proste? Bo wymaga jedynie zapieczenia sałatki z tuńczyka na ulubionym pieczywie. Ponadto bardzo łatwo jest dostosować i doprawić sałatkę wg własnego smaku. Mniej pikantnie? Bardziej? Więcej dodatków? Nic prostszego!

tuna_melt.JPG

1 puszka tuńczyka w oleju
3 łyżki siekanego szczypiorku
1-2 łyżki kaparów
1 łyżeczka ostrego sosu chili
2 łyżki majonezu
1 łyżka startego żółtego sera

starty żółty ser do posypania kanapek (może dodać także startą mozzarellę)
kromki ulubionego pieczywa

Z podanych składników przygotowujemy sałatkę (pastę) tuńczykową. Doprawiamy do smaku ewentualnie solą/pieprzem. Sałatkę układamy na kromkach pieczywa, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy, aż ser się rozpuści i będzie złoty, a brzegi pieczywa rumiane. Ser na kanapce oprószyłam dodatkowo pieprzem cayenne.
Podajemy na ciepło.
 

Załączniki

  • tuna_melt.JPG
    tuna_melt.JPG
    118.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,426
4,676
113
Bardzo dobry pomysł na kanapkę. Moja wersja była mniej pikantna i miała trochę inny skład, bo robiłam z tego, co w domu było: do tuńczyka dodałam kapary, suszonego pomidora, doprawiłam solą, pieprzem i suszonym oregano. Kilka chwil roboty i miałam pyszne drugie śniadanie
lecker.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Anka, to fajnie, że przepis Cię zainspirował i byłaś zadowolona z efektu
icon_smile.gif