IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

13 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Pączki mojej mamy
bajaderka
post 1 Feb 2005, 22:25
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Paczki mojej mamy

Smak tych paczkow pamietam od zawsze...sa pyszne! Mieciutkie, puszyste i ogromne, ale niestety dosc czaso-pracochlonne

60 dag maki
12 1/2 dag masla
1 lyzka suchych drozdzy
1 szklanka cieplego mleka
6 dag cukru
8 duzych zoltek
2 cale jajka
otarta skorka z jednej cytryny
kieliszek araku lub kilka kropel olejku arakowego
konfitura z rozy do nadziania lub inny gesty dzem

tluszcz do smazenia

Make przesiac. Maslo, zoltka, jaja i cukier utrzec na puszysta mase. Drozdze rozpuscic w mleku z lyzeczka cukru, pozostawic do wyrosniecia - do drozdzy mozna dodac lyzke maki. Wszystkie skladniki dodac do maki i wyrabiac okolo 1 godziny (w tym sekret dobrych paczkow).
Ciasto bedzie bardzo wolne. Zostawic do wyrosniecia - okolo jednej godziny, az podwoi objetosc. Nabierac ciasto lyzka stolowa, maczana w oleju. Formowac plaskie placuszki, nadziewac konfitura, zlepiac i ukladac na deseczce posypanej maka (albo wedlug rad Ziutki posmarowanej olejem) - przykryc sciereczka i pozostawic do wyrosniecia.
Tluszcz rozgrzac w szerokim rondlu do temperatury 180 st.C na malym ogniu. Smazyc paczki az beda zlociste, przewracajac w polowie smazenia.
Smazyc maksymalnie 3 paczki jednoczesnie, przy dodaniu wiekszej ilosci paczkow temperatura tluszczu nagle sie obnizy i paczki zaczna wchlaniac tluszcz.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 2 Feb 2005, 14:10
Post #2


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



Czy ciasto na te paczki mozna zrobic w maszynie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 2 Feb 2005, 15:44
Post #3


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



bajaderko droga,

ja juz te paczki wychwalilam tutaj: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3785&start=30

Najwspanialsze paczki ajkie keidykolwiek jadlam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 2 Feb 2005, 15:47
Post #4


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



paula

Linn - nigdy nie wyrabialam ich maszyna icon_sad.gif Najdalej jak posunelam sie w ulatwianiu sobie zycia to wyrabianie ich mikserem - ciasto wychodzi swietne icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asika
post 2 Feb 2005, 20:10
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.880
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz
Użytkownik nr: 83



no, no jutro je robie bajaderko
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Johasia
post 2 Feb 2005, 22:54
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



Planowałam jutro je zrobić, ale jak się wczytałam i przeczytałam, że trzeba je wyrabiać godzinę, to zwatpiłam. Jak wyrabiać - ręcznie na stolnicy, czy międlenie ręką w misce wystarczy?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 2 Feb 2005, 23:03
Post #7


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



CYTAT(Johasia)
Planowałam jutro je zrobić, ale jak się wczytałam i przeczytałam, że trzeba je wyrabiać godzinę, to zwatpiłam. Jak wyrabiać - ręcznie na stolnicy, czy międlenie ręką w misce wystarczy?
ja siedzialam z miska na kolanach podczas ogladania filmu i mieszalam i ubijalam rekoma


zapomnialam dodac jeszcze jedna rzecz, dalam przemkowi coby na lunch mial ( bo akurat po mnie przyjechal na lunch do domu) i od razy pochlonal 2 i do pracy wzial jeszcze 1. POwiedzial ze sa super !!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Johasia
post 2 Feb 2005, 23:08
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



OK, to wytrzymam, chyba...
A ile pączków mniej więcej wychodzi z tej porcji? Bo na zdjęciu jest ich strasznie dużo...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 3 Feb 2005, 03:02
Post #9


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



hmm ja robilam z polowy skladnikow i wyszlo ok 10 calkiem sporej wielkkosci. Mysle ze to zalezy ile lakomczuchow w domu masz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MoTyLeK
post 3 Feb 2005, 13:37
Post #10


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 170
Dołączył: 26-November 04
Skąd: Białystok
Użytkownik nr: 202



Ja czegos nie rozumiem icon_sad.gif naprawde trzeba 12 i 1/2 dag masla? Ile to jest kostek?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 3 Feb 2005, 13:38
Post #11


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



pol kostki polskiej takiej 25 dag

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MoTyLeK
post 3 Feb 2005, 13:39
Post #12


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 170
Dołączył: 26-November 04
Skąd: Białystok
Użytkownik nr: 202



dzieki! nigdy nie bylam dobra w jednostkach- zawsze sie gubie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 3 Feb 2005, 13:41
Post #13


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



patent na rowne pol kostki jeszcze mam - kroi sie nie na pol tylko po przekatnej i wtedy na pewno jest to polowa... gdzies w telewizorze to widzialam

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 3 Feb 2005, 13:41
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Pascal tak robił
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 3 Feb 2005, 13:42
Post #15


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



bardzo prawdopodone to jest

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Johasia
post 3 Feb 2005, 16:31
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



No to patent poszedł sobie... na pączki..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paula
post 3 Feb 2005, 16:52
Post #17


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.946
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Blisko Toronto, On
Użytkownik nr: 28



a ja robie inaczej- 250 g masla to 1 szklanka. Mam te takie mmiarki gdzie kazda pokazuje18, 1/6, 1/3, 1/4 lub 1/2 1 szklanki i tym sie zawsze posluguje kiedy takie rzeczy trzeba robic. a to glownie dlatego ze u nas nie ma 250 g kostek masla- tylko takie kloce co to conjamniej 300 g maja
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asika
post 3 Feb 2005, 18:02
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.880
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz
Użytkownik nr: 83



jacie - rosna moje paczki - rosna
Go to the top of the page
 
+Quote Post
asika
post 3 Feb 2005, 21:17
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.880
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz
Użytkownik nr: 83



ZROBILAM - JESTEM TAKA DUMNA!!!

pierwszy raz w zyciu!! i wyszly z polowy porcji jak Paula 11 wyszlo, miekkie, sliczne mnie smakuja zobaczymy jak reszcie
no nech by nie smakowaly!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 3 Feb 2005, 22:40
Post #20


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30





Ciesze sie bardzo, ze wszystkim sie udaly!!! icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

13 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd October 2018 - 16:04