- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Dostalam wielka reklamowke jablek od znajomej i jako, ze wiekszosc z nich byla dosc poobijana postanowilam zrobic z nich dzem. A ze swiezego imbiru i cynamonu u mnie zawsze pod dostatkiem, to wszystko wyladowalo razem w garze. I oto mamy:
Dżem jabłkowo imbirowy z nutka cynamonu
-1,5 kg jablek
-50g swiezego imbiru
-lyzka cynamonu
-200g ciemnego trzcinowego cukru (ilosc zalezy od slodkosci jablek i upodoban. Moje jablka byly slodkie a dzemu nie lubie przesadnie slodkiego stad mala ilosc cukru)
-15g agar-agaru
Jablka obrane, pozbawione gniazd i posiekane na kawalki wrzucilam do garnka i zalalam woda tak, aby byly przykryte. Gotujemy na malym ogniu przez pol godziny az jablka sie rozpadna. W miedzyczasie obralam imbir i zmiksowalam go blenderem na papke, ktora potem dorzucilam do jablek wraz z lyzka cynamonu. Pod koniec dodalam cukier a kiedy sie rozpuscil dorzucilam agar-agar, porzadnie wymieszalam i gotowalam jeszcze 5 minut.
Do wyparzonych sloikow wrzucamy dzam, zakrecamy i stawiamy do gory nogami. I gotowe!
Pracy na niecala godzine a 4 sloiczki pysznego dzamu gotowe.
Smacznego!
Dżem jabłkowo imbirowy z nutka cynamonu
-1,5 kg jablek
-50g swiezego imbiru
-lyzka cynamonu
-200g ciemnego trzcinowego cukru (ilosc zalezy od slodkosci jablek i upodoban. Moje jablka byly slodkie a dzemu nie lubie przesadnie slodkiego stad mala ilosc cukru)
-15g agar-agaru
Jablka obrane, pozbawione gniazd i posiekane na kawalki wrzucilam do garnka i zalalam woda tak, aby byly przykryte. Gotujemy na malym ogniu przez pol godziny az jablka sie rozpadna. W miedzyczasie obralam imbir i zmiksowalam go blenderem na papke, ktora potem dorzucilam do jablek wraz z lyzka cynamonu. Pod koniec dodalam cukier a kiedy sie rozpuscil dorzucilam agar-agar, porzadnie wymieszalam i gotowalam jeszcze 5 minut.
Do wyparzonych sloikow wrzucamy dzam, zakrecamy i stawiamy do gory nogami. I gotowe!

Smacznego!