Dżem jabłkowo imbirowy

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Dostalam wielka reklamowke jablek od znajomej i jako, ze wiekszosc z nich byla dosc poobijana postanowilam zrobic z nich dzem. A ze swiezego imbiru i cynamonu u mnie zawsze pod dostatkiem, to wszystko wyladowalo razem w garze. I oto mamy:

Dżem jabłkowo imbirowy z nutka cynamonu

-1,5 kg jablek
-50g swiezego imbiru
-lyzka cynamonu
-200g ciemnego trzcinowego cukru (ilosc zalezy od slodkosci jablek i upodoban. Moje jablka byly slodkie a dzemu nie lubie przesadnie slodkiego stad mala ilosc cukru)
-15g agar-agaru

Jablka obrane, pozbawione gniazd i posiekane na kawalki wrzucilam do garnka i zalalam woda tak, aby byly przykryte. Gotujemy na malym ogniu przez pol godziny az jablka sie rozpadna. W miedzyczasie obralam imbir i zmiksowalam go blenderem na papke, ktora potem dorzucilam do jablek wraz z lyzka cynamonu. Pod koniec dodalam cukier a kiedy sie rozpuscil dorzucilam agar-agar, porzadnie wymieszalam i gotowalam jeszcze 5 minut.
Do wyparzonych sloikow wrzucamy dzam, zakrecamy i stawiamy do gory nogami. I gotowe!
icon_smile.gif
Pracy na niecala godzine a 4 sloiczki pysznego dzamu gotowe.
Smacznego!
 

Załączniki

  • DSCF1252.JPG
    DSCF1252.JPG
    401.9 KB · Wyświetleń: 0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
To brzmi bardzo ciekawie. Nie przepadam za jabłkami, mój syn też nie, a wczoraj przyniósł mi pełną torbę jabłek. Postanowiłam przerobić je na ten dżem. Powiedz mi tylko proszę, gdzie kupujesz agar, bo moja jedyna styczność z nim to hodowanie na nim podczas studiów odpowiednich bakterii. Więcej nie widziałam go na oczy, a o kupowaniu nie było mowy. Pozdrawiam.
wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Seniorko, agar najczęsciej stosowany jest przez wegetarian jako zamiennik żelatyny. Jeśli kimś nie kierują tego typu powody, można użyć żelatyny. A w przypadku przetworów szczerze polecam po prostu cukier żelujący (z dodatkiem równie wegetariańskich pektyn).
icon_smile.gif
Ja stosuję cukier żelujący do przetworów i bardzo go sobie chwalę. Oprócz cukru istnieje także równie zadowalający żelfix.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Mała_Mi @ 15 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1497914Seniorko, agar najczęsciej stosowany jest przez wegetarian jako zamiennik żelatyny. Jeśłi kimś nie kierują tego typu powody, można użyć żelatyny. A w przypadku przetworów szczerze polecam po prostu cukier żelujący (z dodatkiem równie wegetariańskich pektyn).
icon_smile.gif
Ja stosuję cukier żelujący do przetworów i bardzo go sobie chwalę. Porócz cukru istnieje także równie zadowalajączy żelfix.
Serdeczne dzięki, jesteś kochana
bussi.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
bussi.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Oh przepraszam, nie widzialam waszych postow dziewczyny
icon_redface.gif
Tak jak Mala Mi wytlumaczyla agar agar mozna zastapic zelatyna jesli nie jestes wegetarianka
icon_smile.gif
 

Kasia0407

Member
Lut 3, 2011
815
0
0
Ja też zrobiłam, dodałam trochę kandyzowanego imbiru, bo świeżego miałam mało i prawie nie było go czuć, a chciałam wyczuć w jabłkach ten smaczek, będę powtarzać, zrobiłam 4 słoiczki (jeden zużyłam do naleśników i dodawałam jabłek do owsianki), jesienią zrobię dużo więcej do spiżarki
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Sylwia, Twoj przepis na dzem spadl mi wlasnie z przyslowiowego nieba, mam tone jablek i pol tony imbiru, ktore upraszaja sie o zainteresowanie, wiec jutro robie Twoj dzem. Urozmaice go gwiazda moze, a nawet gozdzikiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Dodalam gwiade i cynamon. Pyszny. Galaretka tez bylaby niezla. Dziekuje za przepis.