Gofry z ziemniaków i boczku na drożdżach*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Gofry z ziemniaków i boczku na drożdżach

Gofry_z_ziemniaków_i_boczku.JPG

800 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków.
1 cebula posiekana w drobną kostkę
250 g mąki
20 g drożdży
350 ml ciepłego mleka
1 jajko
150 g pociętego w kosteczkę wędzonego boczki
natka pietruszki drobno posiekana
sól i pieprz.

1. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy do ziemniaków. Do nich także dodajemy, wszystkie pozostałe składniki. Solimy i pieprzymy i dokładnie wyrabiamy jakieś 4-5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
2. Smarując za każdym razem, odrobinką oleju gofrownicę, smażymy na niej gofry (ok 6-7 minut)

ps 1 Chcąc by gofry wyglądały bardziej bogato, smarujemy je serem (100g) rozmieszanym z kwaśną śmietaną (100g) i doprawionym pieprzem. A jeżeli na ser położymy plasterek szynki i przełożymy go drugim tostem , to mamy wtedy bardzo smaczną kanapkę.
 

Załączniki

  • Gofry_z_ziemniaków_i_boczku.JPG
    Gofry_z_ziemniaków_i_boczku.JPG
    223 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Niesamowite! ależ to apetycznie wygląda!
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Dodam jeszcze ,że wbrew wszystkiemu wcale nie jest to tak mocno kaloryczne w porównaniu z klasycznymi goframi.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Po raz pierwszy zapałałam chęcią posiadania gofrownicy
lecker.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No to samo sobie pomyślałam!