- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Gofry z ziemniaków i boczku na drożdżach
800 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków.
1 cebula posiekana w drobną kostkę
250 g mąki
20 g drożdży
350 ml ciepłego mleka
1 jajko
150 g pociętego w kosteczkę wędzonego boczki
natka pietruszki drobno posiekana
sól i pieprz.
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy do ziemniaków. Do nich także dodajemy, wszystkie pozostałe składniki. Solimy i pieprzymy i dokładnie wyrabiamy jakieś 4-5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
2. Smarując za każdym razem, odrobinką oleju gofrownicę, smażymy na niej gofry (ok 6-7 minut)
ps 1 Chcąc by gofry wyglądały bardziej bogato, smarujemy je serem (100g) rozmieszanym z kwaśną śmietaną (100g) i doprawionym pieprzem. A jeżeli na ser położymy plasterek szynki i przełożymy go drugim tostem , to mamy wtedy bardzo smaczną kanapkę.

800 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków.
1 cebula posiekana w drobną kostkę
250 g mąki
20 g drożdży
350 ml ciepłego mleka
1 jajko
150 g pociętego w kosteczkę wędzonego boczki
natka pietruszki drobno posiekana
sól i pieprz.
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy do ziemniaków. Do nich także dodajemy, wszystkie pozostałe składniki. Solimy i pieprzymy i dokładnie wyrabiamy jakieś 4-5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
2. Smarując za każdym razem, odrobinką oleju gofrownicę, smażymy na niej gofry (ok 6-7 minut)
ps 1 Chcąc by gofry wyglądały bardziej bogato, smarujemy je serem (100g) rozmieszanym z kwaśną śmietaną (100g) i doprawionym pieprzem. A jeżeli na ser położymy plasterek szynki i przełożymy go drugim tostem , to mamy wtedy bardzo smaczną kanapkę.