Knedle ze śliwkami.*

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Knedle ze śliwkami.

1309.jpg


60 dag ziemniaków (nie mogą być sypkie po ugotowaniu)
30 dag mąki
1 -2 jajka
śliwki (mogą być mrożone)
masło
cukier


1. Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę, lub mielimy w maszynce.
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy ziemniaki, jajka i zagniatamy luźne ciasto – ma się trochę lepić do rąk.
3. Z ciasta formujemy wałek, który następnie dzielimy na małe kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy na niego śliwkę (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i zlepiamy, tworząc kulkę.
4. Knedle wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, polewamy masłem lub śmietanką i posypujemy cukrem.

Jeśli zostaje mi śliwek, wrzucam je do rondelka, dolewam troszkę wody, wsypuję 2 – 3 łyżki cukru i gotuję do czasu, aż powstanie z nich wspaniały sos, którym polewam knedle.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Zrobiłam przedwczoraj knedle prawie dokładnie takie, jak w przepisie Anusiaczka (stare, dobre wydanie kuchni polskiej).
Ale moje ciasto lepilo sie okropnie i nie było mowy o wałowaniu
cry_1.gif


Anusiaczku - tak na oko ile mąki wsypujesz?
bo ja wagi kuchennej nie mam, więc proporcje są na pewno niewłasciwe ...

O, albo lepiej zapytam tak: ile dodawac mąki ? Czy ciasto ma po prostu odchodzic?
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Wcielam z dziesiec-chyba pekne

IMG_1848.JPG
 

Załączniki

  • IMG_1848.JPG
    IMG_1848.JPG
    535.5 KB · Wyświetleń: 6

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Bułka tarta na maśle i cukier
icon_question.gif

icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja się tylko domyślam. Ale raczej to ten "zestaw"
icon_wink.gif