- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Knedle ze śliwkami.
60 dag ziemniaków (nie mogą być sypkie po ugotowaniu)
30 dag mąki
1 -2 jajka
śliwki (mogą być mrożone)
masło
cukier
1. Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę, lub mielimy w maszynce.
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy ziemniaki, jajka i zagniatamy luźne ciasto – ma się trochę lepić do rąk.
3. Z ciasta formujemy wałek, który następnie dzielimy na małe kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy na niego śliwkę (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i zlepiamy, tworząc kulkę.
4. Knedle wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, polewamy masłem lub śmietanką i posypujemy cukrem.
Jeśli zostaje mi śliwek, wrzucam je do rondelka, dolewam troszkę wody, wsypuję 2 – 3 łyżki cukru i gotuję do czasu, aż powstanie z nich wspaniały sos, którym polewam knedle.
60 dag ziemniaków (nie mogą być sypkie po ugotowaniu)
30 dag mąki
1 -2 jajka
śliwki (mogą być mrożone)
masło
cukier
1. Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę, lub mielimy w maszynce.
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy ziemniaki, jajka i zagniatamy luźne ciasto – ma się trochę lepić do rąk.
3. Z ciasta formujemy wałek, który następnie dzielimy na małe kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy na niego śliwkę (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i zlepiamy, tworząc kulkę.
4. Knedle wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, polewamy masłem lub śmietanką i posypujemy cukrem.
Jeśli zostaje mi śliwek, wrzucam je do rondelka, dolewam troszkę wody, wsypuję 2 – 3 łyżki cukru i gotuję do czasu, aż powstanie z nich wspaniały sos, którym polewam knedle.
Ostatnią edycję dokonał moderator: