Salatka z bobem ekspresowa:
puszka bobu najlepiej marki Indoeuropean (to jest dystrybutor)
1 szalotka albo 2-3 zaleznie od wielkosci
kilka zabkow czosnku
kilka malych pomidorkow
swieza bazylia - kilka listkow
sol, pieprz, oliwa, ocet winny albo sok z cytryny
opcjonalnie - oliwki w plasterkach, pakowane w oliwie - moim zdaniem smaczniejsze niz z zalewy.
Bob z puszki przelac woda na sitku, wlozyc do miski. Szalotke duza albo 2-3 male pokroic w plasterki, dodac do miski z bobem. Zamiast szalotki mozna uzyc mala cebule salatkowa pokrojona w plasterki. Dodac pokrojone na pol albo na cwiartki male pomidorki - ilosc dowolna.
Kilka zabkow czosnku pokroic grubo, dodac do miski, posypac szczypta soli i swiezo mielonym pieprzem, polac oliwa extra virgin i octem winnym (lub cytryna) do smaku, dodac ewentualnie oliwki. Posypac bazylia i podawac zaraz na dowolnej salacie z grzankami, nie musi sie przegryzac ani chlodzic.
To jest moj wlasny przepis nie inspirowany na innych przepisach, wyprobowany i warty polecenia moim zdaniem.
Nie mam mozliwosci kupienia swiezego bobu, ale bob w puszce marki Indoeuropean jest znakomity. To jest inny gatunek bobu, mniejszy o polowe niz polski bob, ale znakomity w smaku. Jest pakowany w wodzie z dodatkiem soli, juz gotowy do uzytku na cieplo albo na zimno, nie trzeba obierac.
Zamiast bobu z puszki pewnie mozna uzyc bob swiezy, ale smak bedzie pewnie inny.
Grzanki wlasnej roboty (podam przepis, jesli potrzebny) lub gotowe chipsy.
Uzywam od lat ocet winny marki Regina, w smaku zblizony do soku z cytryny, po wielu probach tylko ten mi smakuje, ale moze nie wszedzie mozna dostac:
https://www.google.com/images?rlz=1T4SKPB_e...mp;ved=0CEUQsAQ
puszka bobu najlepiej marki Indoeuropean (to jest dystrybutor)
1 szalotka albo 2-3 zaleznie od wielkosci
kilka zabkow czosnku
kilka malych pomidorkow
swieza bazylia - kilka listkow
sol, pieprz, oliwa, ocet winny albo sok z cytryny
opcjonalnie - oliwki w plasterkach, pakowane w oliwie - moim zdaniem smaczniejsze niz z zalewy.
Bob z puszki przelac woda na sitku, wlozyc do miski. Szalotke duza albo 2-3 male pokroic w plasterki, dodac do miski z bobem. Zamiast szalotki mozna uzyc mala cebule salatkowa pokrojona w plasterki. Dodac pokrojone na pol albo na cwiartki male pomidorki - ilosc dowolna.
Kilka zabkow czosnku pokroic grubo, dodac do miski, posypac szczypta soli i swiezo mielonym pieprzem, polac oliwa extra virgin i octem winnym (lub cytryna) do smaku, dodac ewentualnie oliwki. Posypac bazylia i podawac zaraz na dowolnej salacie z grzankami, nie musi sie przegryzac ani chlodzic.
To jest moj wlasny przepis nie inspirowany na innych przepisach, wyprobowany i warty polecenia moim zdaniem.
Nie mam mozliwosci kupienia swiezego bobu, ale bob w puszce marki Indoeuropean jest znakomity. To jest inny gatunek bobu, mniejszy o polowe niz polski bob, ale znakomity w smaku. Jest pakowany w wodzie z dodatkiem soli, juz gotowy do uzytku na cieplo albo na zimno, nie trzeba obierac.
Zamiast bobu z puszki pewnie mozna uzyc bob swiezy, ale smak bedzie pewnie inny.
Grzanki wlasnej roboty (podam przepis, jesli potrzebny) lub gotowe chipsy.
Uzywam od lat ocet winny marki Regina, w smaku zblizony do soku z cytryny, po wielu probach tylko ten mi smakuje, ale moze nie wszedzie mozna dostac:
https://www.google.com/images?rlz=1T4SKPB_e...mp;ved=0CEUQsAQ