IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Fasolka szparagowa duszona z mielonym mięsem*, pomidorami, czosnkiem i imbirem
Joanna
post 29 Jul 2014, 12:50
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.259
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Fasolka szparagowa duszona z mielonym mięsem, pomidorami, czosnkiem i imbirem

Bardzo smaczne danie jednogarnkowe na letni obiad lub kolację.
Przepis znalazła kilka lat temu moja mama w jakiejś gazecie, ale niestety nie zachowała źródła.

Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa (w oryginale - wołowiny, ale jadłam też z chudej wieprzowiny i mięsa indyczego)
1/2 kg fasolki szparagowej, pokrojonej na spore kawałki
4 duże cebule, drobno posiekane
główka czosnku
4 duże pomidory, odfiletowane i pokrojone
sól, pieprz do smaku
płaska łyżka mielonego imbiru (jesli ktoś się obawia, że będzie za ostro, można dać mniej i próbować)
pęczek natki pietruszki
olej do smażenia
woda lub bulion do podlania mięsa

Wykonanie:
W głębokiej patelni lub w woku podsmażyć/ poddusić cebulę, dodać mięso i rozdrobniony czosnek, podsmażyć, podlać wodą/bulionem i udusić niemal do miękkości mięsa.
Dodać fasolkę, podlać płynem, dusić do miękkości fasolki. Dodać pomidory, imbir, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu wsypać posiekaną natkę.
Fasolkę można też ugotować oddzielnie al dente i krótko poddusić z mięsem i pomidorami.
Gęstość tego dania może być różna. Mama zwykle gotuje fasolkę oddzielnie, więc jej potrawa jest gęściejsza, do jedzenia widelcem, jak ta:

Załączony plik  mięso_z_fasolk__i_imbirem.jpg ( 94.3K ) Suma pobrań: 2


Mnie się zdarza chlapnąć ciut więcej bulionu (albo jak wczoraj - pomidorów z sokiem), więc mam czasem danie do miseczki:

Załączony plik  mięso_z_fasolk__i_imbirem1.jpg ( 87.35K ) Suma pobrań: 2


Bez względu na konsystencję, smak jest znakomity.
Na zdjęciach danie z mielonego mięsa z indyka i bulionu z indyczego gnata.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniq
post 29 Jul 2014, 22:18
Post #2


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.734
Dołączył: 5-May 07
Użytkownik nr: 3.931



Dziękuję! icon_smile.gif
Do zrobienia w przyszłym tygodniu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 30 Jul 2014, 10:48
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.259
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Mam nadzieję, że Ci będzie smakować.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 30 Aug 2014, 10:44
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.259
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Dziś w ramach eksperymentu zamiast imbirem doprawiłam ziołami dalmatyńskimi i też wyszło smacznie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 6th April 2020 - 00:35