- Lis 28, 2005
- 33,952
- 6,369
- 113
Fasolka szparagowa duszona z mielonym mięsem, pomidorami, czosnkiem i imbirem
Bardzo smaczne danie jednogarnkowe na letni obiad lub kolację.
Przepis znalazła kilka lat temu moja mama w jakiejś gazecie, ale niestety nie zachowała źródła.
Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa (w oryginale - wołowiny, ale jadłam też z chudej wieprzowiny i mięsa indyczego)
1/2 kg fasolki szparagowej, pokrojonej na spore kawałki
4 duże cebule, drobno posiekane
główka czosnku
4 duże pomidory, odfiletowane i pokrojone
sól, pieprz do smaku
płaska łyżka mielonego imbiru (jesli ktoś się obawia, że będzie za ostro, można dać mniej i próbować)
pęczek natki pietruszki
olej do smażenia
woda lub bulion do podlania mięsa
Wykonanie:
W głębokiej patelni lub w woku podsmażyć/ poddusić cebulę, dodać mięso i rozdrobniony czosnek, podsmażyć, podlać wodą/bulionem i udusić niemal do miękkości mięsa.
Dodać fasolkę, podlać płynem, dusić do miękkości fasolki. Dodać pomidory, imbir, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu wsypać posiekaną natkę.
Fasolkę można też ugotować oddzielnie al dente i krótko poddusić z mięsem i pomidorami.
Gęstość tego dania może być różna. Mama zwykle gotuje fasolkę oddzielnie, więc jej potrawa jest gęściejsza, do jedzenia widelcem, jak ta:
Mnie się zdarza chlapnąć ciut więcej bulionu (albo jak wczoraj - pomidorów z sokiem), więc mam czasem danie do miseczki:
Bez względu na konsystencję, smak jest znakomity.
Na zdjęciach danie z mielonego mięsa z indyka i bulionu z indyczego gnata.
Bardzo smaczne danie jednogarnkowe na letni obiad lub kolację.
Przepis znalazła kilka lat temu moja mama w jakiejś gazecie, ale niestety nie zachowała źródła.
Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa (w oryginale - wołowiny, ale jadłam też z chudej wieprzowiny i mięsa indyczego)
1/2 kg fasolki szparagowej, pokrojonej na spore kawałki
4 duże cebule, drobno posiekane
główka czosnku
4 duże pomidory, odfiletowane i pokrojone
sól, pieprz do smaku
płaska łyżka mielonego imbiru (jesli ktoś się obawia, że będzie za ostro, można dać mniej i próbować)
pęczek natki pietruszki
olej do smażenia
woda lub bulion do podlania mięsa
Wykonanie:
W głębokiej patelni lub w woku podsmażyć/ poddusić cebulę, dodać mięso i rozdrobniony czosnek, podsmażyć, podlać wodą/bulionem i udusić niemal do miękkości mięsa.
Dodać fasolkę, podlać płynem, dusić do miękkości fasolki. Dodać pomidory, imbir, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu wsypać posiekaną natkę.
Fasolkę można też ugotować oddzielnie al dente i krótko poddusić z mięsem i pomidorami.
Gęstość tego dania może być różna. Mama zwykle gotuje fasolkę oddzielnie, więc jej potrawa jest gęściejsza, do jedzenia widelcem, jak ta:

Mnie się zdarza chlapnąć ciut więcej bulionu (albo jak wczoraj - pomidorów z sokiem), więc mam czasem danie do miseczki:

Bez względu na konsystencję, smak jest znakomity.
Na zdjęciach danie z mielonego mięsa z indyka i bulionu z indyczego gnata.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: