IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> "Ceviche" z trzech cebul
tatter
post 26 Feb 2016, 21:46
Post #1


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Swietny dodatek do burgerow wszelakich. Mimo, ze bardzo oszczedna w skladnikach, salatka jest pyszna. Wpisuje dla qd icon_biggrin.gif

sok z 1 limonki
2 lyzki oleju z orzechow ziemnych
1 maly zabek czosnku
1 lyzka drobno posiekanej kolendry

4 cebulki wiosenne, przekrojone wzdluz, a potem na 5cm kawalki
1 czerwona cebula, przepolowiona i pokrojona w cienkie poltalarki
2 lyzki szczypiorku, pocietego na 5cm kawalki
sol i pieprz


W misce mieszam sok z limonki, olej, czosnek i kolendre. Zakrywam i odstwiam na 30min. Tuz przed podaniem do sosu dodaje wszystkie cebule, delikatnie mieszam (najlepiej potrzasajac energicznie miska), doprawiam sola i pieprzem.

autor przepisu: P. Gayler.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 27 Feb 2016, 09:31
Post #2


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.566
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



Dzięki :D anbetung.gif

Jeszcze tylko uściślę: olej z orzechów ziemnych czyli arachidowy? Pewnie dam mój ulubiony z krokosza, bo z arachidami mi nie po drodze.

Nie łapie zielonego - czym się różni wiosenna cebulka od szczypiorku?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 27 Feb 2016, 18:34
Post #3


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Arachidowy. Oczywiscie mozesz zastapic innym neutralnym olejem.

Wiosenna cebulka

szczypiorek
Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 27 Feb 2016, 20:33
Post #4


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.566
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



CYTAT(tatter @ 27 Feb 2016, 19:34 ) *
Arachidowy. Oczywiscie mozesz zastapic innym neutralnym olejem.

Wiosenna cebulka

szczypiorek


No i jestesmy w domu. Wiosenna cebulka po polsku to dymka. A szczypiorek to szczypiorek :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 28 Feb 2016, 12:56
Post #5


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Hmmm, ja jestem zdaje sie z innego domu icon_wink.gif To co ja znam pod nazwa dymka to raczej okreslenie uzywane w ogrodnictwie i oznaczajace male niedojrzale cebule w fazie jednego krotkiego liscia i przypuszczam ze nazwa dymka ma wlasnie wiele wspolnego z owym zielonym "dymkiem" wykluwajacym sie z malenkiej bulwy. Innym slowy dymki to siewki, drugie stadium po nasionach zaraz. W praktyce wyglada to tak: wysiane nasiona kielkuja i jesli po 2/3 miesiacach przestaniemy je podlewac i zrolujemy zielone liscie calosc zacznie obsychac formujac przy tym malenkie bulwy. Wtedy wystraczy pozbyc sie suchej ziemi, przyciac nozycami korzenie i wyschniete liscie, zostawiajac maly czubek. Pozwolic im podeschnac, gdzie przy okazji wytworza sie ochronne luski (brazowe, biale, czerwone - w zaleznosci od rodzaju). Tak przygotowane siewki przechowuje w chlodnym, suchym, ciemnym miejscu, gdzie czekaja do nastepnej wiosny aby po wysadzeniu na grzadke powtorzyc faze dymki. Cebula zwyczajna to roslina dwuletnia.

Sprawdzilam rowniez slowo dymka w innych zrodlach i z definicji wcale nie wynika, ze chodzi o rodzaj cebuli. Ba wiki podaje, ze dymka to inna uzywana nazwa dla cebuli ogrodowej zwyczajnej, bez uscislenia o ktore stadium jej rozwoju chodzi.

Cebulki wiosenne to rosliny jednoroczne i z reguly nie formuja dojrzalej formy jak cebula zwyczajna. Swoim wygladem nie przypominaja cebuli zwyklej a pory raczej - biala czesc jest dosc spora a zielona najczesciej czterokrotnie dluzsza. Wiosenne cebulki nie maja rowniez stadium dymki, wyrastaja z nasiona i od poczatku formuja dorosly wyglad (jak w poprzednim zdaniu).

Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 28 Feb 2016, 14:49
Post #6


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.566
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



CYTAT(tatter @ 28 Feb 2016, 13:56 ) *
Hmmm, ja jestem zdaje sie z innego domu icon_wink.gif

No jesteś icon_wink.gif

Masz absolutną racje w swoim opisie !!!

ale

to co pokazalas jako cebulke wiosenną na obrazkach w polskim handlu określane jest jako dymka właśnie, w odróżnieniu od szczypiorku.

Oprócz tego w tymże handlu wystepuje drobniuteńka sucha cebulka ( tak tak jak w Twoim opisie) i tez podpisana jest : dymka.

Jak mawiali starożytni Slowianie? " Bez pół litra nie razbierjosz"

Nawiasem - jakie warzywo w polskim handlu podpisywane jest "blondynka" ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 28 Feb 2016, 15:23
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.541
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Nazwa "dymka" pochodzi od dymu, prawdziwego, nie zielonego icon_wink.gif
CYTAT
Skąd wzięła się ?dymka?

Kto uprawia warzywa, a wśród nich cebulę, zapewne spotkał się z określeniem ?dymka? . Właśnie takim terminem określa się drobne cebulki, dostępne w sprzedaży, stanowiące podstawę metody uprawy cebuli z dymki. Tak dziwna nazwa owych cebulek, wynika z faktu, że kiedyś te drobne cebule były ?zadymiane? ponieważ przypuszczano, że poddanie ich pod działanie dymu, powoduje zatrzymanie wydawania przez cebulę pędów kwiatostanowych. Okazało się to jednak nieprawdą, jednak owa nazwa utrzymuje się do dziś.

http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodn...ymka-id739.html

Pamiętam że moja mama, babcia zbierała taką cebulę do lnianego woreczka (wcześniej zdaje się suszyła w pojedynczej warstwie na słońcu na daszku kurnika dla kurcząt, tak mi się przypomniało icon_razz.gif ) i suszyła ją w okolicy pieca. Wiosną wysadzała na ogrodzie.

Cebula wiosenna o której pisze Tatter z wyglądu u nas przypomina siedmiolatkę https://www.google.pl/search?q=cebulka+wios...ka+siedmiolatka
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 28 Feb 2016, 16:49
Post #8


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.362
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



CYTAT(qd @ 28 Feb 2016, 14:49 ) *
to co pokazalas jako cebulke wiosenną na obrazkach w polskim handlu określane jest jako dymka właśnie, w odróżnieniu od szczypiorku.

U mnie w sklepie ta cebulka wiosenna nie jest nazywana dymką tylko występuje jako "gruby szczypior" i faktycznie przypomina młodego pora. O szczypiorku mówią "szczypior drobny". A dymką jest nazywana już wykształcona młoda cebula z zielonymi liśćmi szczypioru.

Taki ten nasz kraj, ze w różnych jego miejscach jest różne nazewnictwo tych samych roślin.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 28 Feb 2016, 17:09
Post #9


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



QUOTE (Cinka @ 28 Feb 2016, 14:23 ) *
Nazwa "dymka" pochodzi od dymu, prawdziwego, nie zielonego icon_wink.gif

http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodn...ymka-id739.html

Pamiętam że moja mama, babcia zbierała taką cebulę do lnianego woreczka i suszyła ją w okolicy pieca. Wiosną wysadzała na ogrodzie.

Cebula wiosenna o której pisze Tatter z wyglądu u nas przypomina siedmiolatkę https://www.google.pl/search?q=cebulka+wios...ka+siedmiolatka


Przypomina, ale nia nie jest. Choc nie przecze, ze moglaby w sprzedazy ujsc za taka, szczegolnie na poczatku sezonu kiedy to wiosenna cebulka (ktora nota bena mozna uprawiac przez caly rok icon_wink.gif) jest stosunkowo cienka.

W kwestii cebuli siedmiolatki (czosnek dety) - otoz u nas nazywa sie ja Welsh onions (walijska cebula) i chyba nie moglaby miec bardziej mylacej nazywy, gdy z z Walia ma niewiele wspolnego, bo faktycznie pochodzi z Orientu (przypuszczalnie z Chin). Jest to roslina wieloletnia (siedmioletnia) w odroznienieniu od cebuli zwyczajnej, ktora jest bylina i cebulki wiosennej hodowanej jako jednoroczna. Walijska cebulka nie formuje bulw, a liscie sa puste w srodku. Dodatkowo jest wiele odmian tejze i wieksze odmiany wygladaja dokladnie jak pory (np odmiana japonska zwana negi), a mniejsze jak szczypiorek, u nas chives. Siedmiolatka nie rosnie indywidulanie, a tworzy peczki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 28 Feb 2016, 18:39
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.541
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Wśród działkowców pewnie bardziej rozpowszechnione są różne rodzaje cebul, bo takich nie wytwarzających zgrubień cebulowych odmian widzę że jest sporo http://www.agroplanet.pl/cebula_green_banner.html
jednakowoż w sklepach u nas widuję jedynie cienki szczypiorek w doniczkach lub cięty, cebulkę zieloną ze szczypiorem jaką pokazywała Hazo albo sam cięty grubszy taki szczypior bez cebul. W nazwie mają "szczypior" albo "cebulka ze szczypiorkiem". Nic więcej.

Co do dymki jeszcze - dymienie i suszenie takiej cebulki w ciepłym miejscu ma jednak istotne znaczenie jak doczytałam
"Z odymionej ( podsuszonej ) cebuli urośnie i szczypior i duża cebula do spożycia i przechowania przez okres zimowy, z nieodymionej cebuli urośnie szczypior, ale już nie wyrośnie duża cebula na spożycie i przechowanie gdyż wytworzy kwiat i nasiona, ale cebula po wydaniu kwiatu jest bezużyteczna." http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?...6&start=182
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 28 Feb 2016, 20:01
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.452
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Do końca nie wiem jakiej mam użyć tej spornej cebulki icon_mrgreen.gif ale kupię jakieś młodziutki i zrobię
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 28 Feb 2016, 20:21
Post #12


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Takiej. Dokladnie jak na pierwszym zdjeciu od lewej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 28 Feb 2016, 21:25
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.541
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Wg wiki "spring onion" to to samo co "green onion" jak i "scalion" - a ogólnie jest to każdy rodzaj zielonej cebulki ze szczypiorem który nie wytwarza główek. I bądź tu mądry icon_wink.gif

Na świecie funkcjonują różne nazwy - spring onion, green onion, table onion, salad onion, onion stick, long onion, baby onion, precious onion, yard onion, gibbon, syboe, or scally onion a na Jamajce nawet Welsch onion czyli to samo co nasza siedmiolatka. https://en.wikipedia.org/wiki/Scallion
Za duża różnorodność gatunków i odmian roślinności na tym świecie icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moniak
post 28 Feb 2016, 21:37
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.172
Dołączył: 19-September 04
Użytkownik nr: 69



CYTAT(tatter @ 28 Feb 2016, 20:21 ) *
Takiej. Dokladnie jak na pierwszy zdjeciu od lewej.

Ooo, tę bardzo lubię. Ale jeszcze nie widziałam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 28 Feb 2016, 23:23
Post #15


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



QUOTE (Cinka @ 28 Feb 2016, 20:25 ) *
Wg wiki "spring onion" to to samo co "green onion" jak i "scalion" - a ogólnie jest to każdy rodzaj zielonej cebulki ze szczypiorem który nie wytwarza główek. I bądź tu mądry icon_wink.gif

Na świecie funkcjonują różne nazwy - spring onion, green onion, table onion, salad onion, onion stick, long onion, baby onion, precious onion, yard onion, gibbon, syboe, or scally onion a na Jamajce nawet Welsch onion czyli to samo co nasza siedmiolatka. https://en.wikipedia.org/wiki/Scallion
Za duża różnorodność gatunków i odmian roślinności na tym świecie icon_wink.gif


I z tym sie zgodze w 100%.

Rzeczywiscie, czasem nazywamy ja green/salad onions rowniez. Z reszta nazw sie nie spotkalam, no za wyjatkiem scallion jak nazywaja ten rodzaj cebulki Amerykanie.

Moje ulubione odmiany wiosennej cebulki to White Lisbon i Ishikura. Maja przedni smak. Te ostatnia mozna uprawiac nawet do grubosci marchewki, ale najlepsza jest cieniutka jak olowek.



Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 29 Feb 2016, 00:00
Post #16


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.362
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Długa dyskusja o wiosennej cebulce a mnie najbardziej zastanawia szczypiorek pokrojony na 5 cm kawałki. Cebulka zgoda, ale cieniutki szczypiorek... gruebel_2.gif
Spróbuję jutro zrobić. Mam niedaleko jeden sklep gdzie zwykle jest taka zielona cebulka. Ciekawe, że nigdy nie widziałam jej w innych sklepach i warzywnikach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 29 Feb 2016, 09:21
Post #17


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.566
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



CYTAT(hazo @ 29 Feb 2016, 01:00 ) *
Długa dyskusja o wiosennej cebulce a mnie najbardziej zastanawia szczypiorek pokrojony na 5 cm kawałki. Cebulka zgoda, ale cieniutki szczypiorek... gruebel_2.gif
Spróbuję jutro zrobić. Mam niedaleko jeden sklep gdzie zwykle jest taka zielona cebulka. Ciekawe, że nigdy nie widziałam jej w innych sklepach i warzywnikach.



To zdaje sie wpływ kuchni orientalnych. W przepisach z tamtej strony swiata nigdy nie spotkalam sie z siekaniem drobno zielonej cebulki, właśnie zalecaja krojenie na 3-5 cm kawalki. To samo zreszta dotyczy zielonej pietruszki, kinzy itp.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 29 Feb 2016, 12:41
Post #18


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Mysle, ze qd ma racje, rowniez wietrze wlywy orentalne. Poza tym, hazo, tak pociety szczypiorek pieknie sie prezentuje.

Oto cebulowe "ceviche" na burgerze:

Załączony plik  Bean_Burger_2.jpg ( 85.86K ) Suma pobrań: 5
Go to the top of the page
 
+Quote Post
.agatka.
post 29 Feb 2016, 12:51
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.687
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Civitas Kielcensis
Użytkownik nr: 12.156



Mlask! Co by to nie było, i nieważne jak pokrojone, jadłabym! icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 29 Feb 2016, 17:26
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.452
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Wow , jak to pięknie się prezentuje(burgery z czerwonej fasoli?), a ja dziś zaliczyłam chyba z 10 sklepów , prawie wszystkie markety i kilka takich bardziej lokalnych i nie ma takiej cebulki icon_frown.gif i , czyżby w Polsce jeszcze za szybko na takie rarytasy i bliżej wiosny może się pojawią ? denknach.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st November 2019 - 23:13