IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

16 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Drożdżówki z serem
BeataSz
post 17 Feb 2005, 09:51
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Tanie, łatwe w wykonaniu a jednocześnie pysznościowe






0,5 kg mąki
2,5-3 dag drożdży
szklanka mleka
1/4 szkl. oleju
ok. 0,5 szkl. cukru (ilość można samemu sobie regulować)
szczypta soli
zapach lub cukier waniliowy
1 jajko ( albo samo żółtko, a białko odłożyć do posmarowania)

Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, łyżką mąki i niewielką ilością ciepłego mleka, zostawić, aż urośnie. Wszystkie składniki wraz z rozczynem wyrobić dokładnie na gładkie ciasto ( dobrze jest mikserem) zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść krótko i formować drożdżówki. Nadziać masą serową jaką kto lubi . Ja biorę kostkę sera, jajko, cukier i cukier waniliowy oraz rodzynki, wszystko mieszam i już. Można też użyć do nadziania jakiegoś dżemu.
Z tej porcji wychodzi ok. 16 drożdżowek ale można podzielić ciasto na pół, z jednej części upiec placek w keksówce a z reszty zrobić 8 drożdżowek.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaga
post 18 Feb 2005, 19:28
Post #2


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 282
Dołączył: 8-November 04
Skąd: Zielona Góra
Użytkownik nr: 177



Beatko upewnij mnie że w przepisie jest 1/4 szklanki oleju tak?A jak długo pieczesz i w jakiej temp.?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 18 Feb 2005, 19:41
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Tak, 1/4 szklanki oleju.
Jak zwykle mówię, że temp. i czas pieczenia zależy od piekarnika. Ja piekę w 220-250 stopniach (ale nie wiem, czy taka faktycznie jest, bo mam starą kuchenkę i termometr może być zepsuty) pierwsze siedzą w piekarniku dłużej tak ok. pół godziny, druga blacha krócej 15-20 minut. Ja sprawdzam po prostu czy są rumiane, albo patyczkiem, czy jest suchy. Kiedyś spód drożdżówek robił mi się twardy, taki zsuszony a teraz wkładam na spód blaszkę z wodą i drożdżówki nie palą się i spód jest fajnie mięciutki. Może komuś się ta rada też przyda.
Te bułeczki są bardzo dobre świeże, jak każde drożdżowe, dlatego polecam po ostygnięciu zamrozić resztę której nie zje się od razu i wyciągać sobie w miarę ochoty.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Olcia
post 18 Feb 2005, 21:40
Post #4





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 18
Dołączył: 12-December 04
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Użytkownik nr: 220



Ale fajowe, a czy mogę je potraktować tak jak zawijańce Bajaderki, tzn. na noc do lodówki i upiec rano?

Kiedyś też widziałam fajne sposoby zawijania kołaczyków na włoskiej stronie, którą podała Linn, ale niestety zgubiłam adres linka.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 19 Feb 2005, 11:32
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Olcia, spróbuj z tym zostawianiem w lodówce na noc. Podobno tak z każdym drożdżowym można zrobić. Jednak ja nie próbowałam.
Właśnie zabieram się za kolejną porcję
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaga
post 19 Feb 2005, 19:20
Post #6


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 282
Dołączył: 8-November 04
Skąd: Zielona Góra
Użytkownik nr: 177



Zrobiłam i o dziwo udały mi się Nie mam aparatu i nie będzie zdjęcia icon_sad.gif Ale są pyszne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 20 Feb 2005, 20:52
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Jaga a czemu "o dziwo"? To takie proste ciasto, że musi się udać. Cieszę się, że smakowało.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Olcia
post 20 Feb 2005, 21:01
Post #8





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 18
Dołączył: 12-December 04
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Użytkownik nr: 220



Zrobiłam je wczoraj, nie mogłam się doczekać więc zrobiłam je popołudniu. Czyli nie wypróbowałam czy można je zostawić na noc.

Tak jak napisałaś- pysznościowe, robiło się łatwo i szybko.
Pięknie wyrosły i..... zniknęły w mig.
Dzieciaki dziwiły się nowej formie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaga
post 21 Feb 2005, 10:33
Post #9


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 282
Dołączył: 8-November 04
Skąd: Zielona Góra
Użytkownik nr: 177



Rzeczywiście Beata to proste tyle że umnieto różnie bywa z tym pieczeniem :twisted:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 21 Feb 2005, 10:44
Post #10


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



A jak sie robi, zeby wyszly takiego ksztaltu? Bardzo mi sie podobaja.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 21 Feb 2005, 10:51
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(Linn)
A jak sie robi, zeby wyszly takiego ksztaltu? Bardzo mi sie podobaja.


Kurcze... gdzies tu byly fotki tego wykonania.
Ale nie mam pojecia gdzie... moze w 'niebie' ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 21 Feb 2005, 10:58
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Linn sa w ogolnym albumie pod koniec 1 i na poczatku 2 strony !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 21 Feb 2005, 11:00
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Są w albumie, dzięki JotHa , albo w niebie, tu http://cincin.cc/index.php?showtopic=4278
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 21 Feb 2005, 11:07
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Beatko, a taki przecietny dzem, to mi z nich nie ucieknie ? Pewnie lepsze beda pawidla....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 21 Feb 2005, 11:14
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Powidła albo marmolada, bo w takich sklepowych dżemach albo domowych z zelfiksem, to za duzo wody jest i rzeczywiscie moze wyplynac
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 21 Feb 2005, 11:47
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Mam dosc gesta (hmmm prawe sztywna ) konfiture cytrusowa MzM ;) Moze ???
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 21 Feb 2005, 11:53
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Próbuj więc :!: A ja robię dziś albo jutro znów z serem, Joanka mi nie daje spokoju, tylko domaga się tych z serem, zamrażam i ona sobie do szkoły bierze z zamrażarki po 2-3 sztuki. Dziś spróbuję z takim serkiem waniliowym z Biedronki, w wiadereczkach jest. Ciekawam czy się sprawdzi w drożdżowkach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 21 Feb 2005, 12:02
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Ten serek, to mi super pasuje do masy na biszkopty latem... Super jest !

Ale drozdzowki, to mi od zawsze tez bardziej z twarogiem pasowaly. Robisz tak typowo z zoltkiem i cukrem ? Czy jakos specjalnie ? Tam widac chyba rodzynki prawda ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 21 Feb 2005, 12:11
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Ja nawet nie żółtko ale całe jajko daję (muszę kiedyś z samym żółtkiem zrobić) cukier, cukier waniliowy i oczywiście rodzynki taki sam farsz do naleśników zawsze robię, chyba innych w życiu nie jadłam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 21 Feb 2005, 12:21
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Chyba z calym jajkiem farsz jest bardziej wilgotny, co ?

A co do nalesnikow, to sprobuj z bananami ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

16 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th June 2018 - 18:03