Focaccia z oliwkami/ b.szybka wersja dla maszynowców

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Ciasto:
2 łyżeczki drożdży instant
175 ml wody
500 g mąki pszennej
11/2 łyżeczki soli
75 ml oliwy z oliwek
75 ml białego wytrawnego wina
200 g wydrylowanych czarnych oliwek
2 łyżeczki świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanego oregano
sól morska do posypania

Wykonanie:
wszystkie składniki oprócz:
oregano
soli morskiej
oliwek
wrzucam do maszyny i nastawiam program wyrabianie ciasta (pizza).
Następnie dzielę ciasto na 2 części. Wałkuję 2 cienkie okrągłe placki. Dolny placek smaruję oliwą, wysypuję na niego oliwki, później przykrywam górnym plackiem i dokładnie sklejam brzegi. Górę smaruję oliwą i posypuję grubą solą morską i przyprawami. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez ok. 30 min