Mlode ziemniaczki z patelni
Bardzo prosta metoda na podanie mlodych ziemniaczkow troche inaczej.
3/4 kg mlodych ziemniaczkow ze skorka
2 galazki rozmarynu
2 szklanki rosolu z kurczaka
2 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzka masla
1 lyzeczka gruboziarnistej soli (mniej lub w ogole nic jezeli rosol jest slony)
2 lyzki posiekanego szczypiorku
Ziemniaczki wyszorowac, wysuszyc i ulozyc bardzo ciasno jeden obok drugiego (w jednej warstwie) na 25-cm teflonowej patelni. Dodac galazki rozmaryny, rosol, oliwe, maslo i sol.
Zagotowac na duzym ogniu, zmniejszyc ogien, patelnie przykryc zostawiajac mala szczeline i gotowac az ziemniaki beda miekkie, okolo 20 minut. Rosol powinien ciagle siegac do polowy wysokosci ziemniakow. Delikatnie nacisnac (najlepiej dnem malego kubka) kazdy ziemniak tka aby lekko pekl, ale nie rozpadl sie. Zwiekszyc ogien i gotowac odkryte do momentu az caly rosol wyparuje i ziemniaki sa ladnie zrumienione z jednej strony, okolo 10 minut.
Ostroznie przewrocic ziemniaczki i zrumienic na drugiej stronie.
Posypac szczypiorkiem i podawac.
Bardzo prosta metoda na podanie mlodych ziemniaczkow troche inaczej.
3/4 kg mlodych ziemniaczkow ze skorka
2 galazki rozmarynu
2 szklanki rosolu z kurczaka
2 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzka masla
1 lyzeczka gruboziarnistej soli (mniej lub w ogole nic jezeli rosol jest slony)
2 lyzki posiekanego szczypiorku
Ziemniaczki wyszorowac, wysuszyc i ulozyc bardzo ciasno jeden obok drugiego (w jednej warstwie) na 25-cm teflonowej patelni. Dodac galazki rozmaryny, rosol, oliwe, maslo i sol.
Zagotowac na duzym ogniu, zmniejszyc ogien, patelnie przykryc zostawiajac mala szczeline i gotowac az ziemniaki beda miekkie, okolo 20 minut. Rosol powinien ciagle siegac do polowy wysokosci ziemniakow. Delikatnie nacisnac (najlepiej dnem malego kubka) kazdy ziemniak tka aby lekko pekl, ale nie rozpadl sie. Zwiekszyc ogien i gotowac odkryte do momentu az caly rosol wyparuje i ziemniaki sa ladnie zrumienione z jednej strony, okolo 10 minut.
Ostroznie przewrocic ziemniaczki i zrumienic na drugiej stronie.
Posypac szczypiorkiem i podawac.
