Kurczak Marrekesh

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Kurczak Marrekesh

Swietna kompozycja smakowa sosu o lekko cytrynowym akcencie z lagodnym miesem kurczaka

Duzy kurczak, okolo 1 1/2 kg, pokrojony na kawalki
2-3 lyzki masla lub oliwki
1 lyzeczka soli, pieprz do smaku
1 lyzeczka majeranku
1 lyzeczka czabru
szczypta szafranu lub 1/4 lyzeczki kurkumy
1 duza cebula, pokrojona na plastry
1 duza cytryna (ze skorka) pokrojona na czastki
garsc posiekanej zielonej pietruszki
1/4 szklanki rosolu lub wody
1 lyzeczka maki ziemniaczanej
1 lyzeczka cukru
1/2 szklanki nadziewanych zielonych oliwek, przekrojonych na pol
duza puszka (560 g) odsaczonych ananasow, pokrojonych na czastki

Sauté kawalki kurczaka na masle, az beda rumiane z obu stron. Odlac tluszcz, mieso posypac sola, pieprzem i pozostalymi przyprawami. Dodac cebule, cytryne, posiekana pietruszke i rosol. Zagotowac, zmniejszyc ogien i dusic pod przykryciem, az kurczak bedzie miekki, okolo 45 minut. Wyjac mieso na ogrzany talerz i trzymac w cieple. Do sosu dodac make ziemniaczana zmieszana z odrobina zimnej wody, dodac cukier i podgrzac sos, az bedzie gesty. Dodac oliwki i czastki ananasa, podgrzac. Polac kurczaka na talerzu, posypac zielona pietruszka.

Podawac z ryzem, lub makaronem i dowolna surowka.
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
pyszny jest ten kurczak. :!: :!: :!: gorąco polecam :!: mniaaaaaaam :!: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Ja też, ja też :!:
Pasuje mi bardzo to dość nietypowe połączenie smaków oliwek i ananasa. Jest pycha :!:
Jak wszystko od bajaderki


ewa
 

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Bajaderko, mam pytanie co do oliwek. Piszesz, ze maja byc nadziewane. U nas mozna kupic nadziewane papryka, czosnkiem, anchois i bodajze migdalami.
Ktore z nich wybrac :denknach:

Marga
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Marga, nadziane papryka wygladaja chyba njaladniej
icon_smile.gif
Dodaja troszke koloru i kontrastu - smakowo chyba zadne z nadzien (oprocz moze anchois
icon_smile.gif
) nie ma wiekszego znaczenia :mrgreen:
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zrobiłam dzisiaj i było pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszne!
lecker.gif
Taki mniam złożony smak. Zamiast cytryny dodałam limonkę. Niestety zdjęcia nie zrobiłam, bo jest już ciemno u mnie i wyszłoby strasznie niewyraźne.
 

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
Wypróbowałam wczoraj. Kolor super letni
cvety.gif
żółto się zrobiło na talerzu. Ale do jedzenia wyciągnęłam cytrynę, nie bardzo lubię jeść ją ze skórką, za to smaku nadaje fajnego. Moja mama stwierdziła, że takie pomieszanie smaków nie da nic dobrego ale zmieniła zdanie jak zjadła. Hi Hi.

icon_lol.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Zrobilam
icon_biggrin.gif

Wyszlo dobre, choc przyznam szczerze, ze smak oliwek i ananasa, troche mi przeszkadzal.
Zrobilam z podwojnej porcji, zeby miec obiad na nastepny dzien.
- W pierwszym dniu, Maz mowil, ze "dooobre, ale bez rewelacji" (zjadl mala porcje) , a na drugi dzien (czyli dzisiaj) zjadl dwa pelne talerze
rofl.gif

Powtorze to danie na pewno, lecz opuszcze oliwki i ananasa
icon_wink.gif
- choc Maz twierdzi, ze danie wyszlo pycha
icon_biggrin.gif
( mimo, ze nie przepada za ananasem
icon_wink.gif
)
Bajaderko dziekuje za przepis
cvety.gif


p.s. zdjecia niestety nie mam, bo padly mi baterie
baa.gif
- bedzie nastepnym razem
icon_wink.gif