Chleb z jablkiem i sliwkami suszonymi

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Chleb z jablkiem i sliwkami suszonymi


600g maki pszennej typ 812
50g sruty z 5 ziaren (moga byc otreby)
150ml letniego mleka
150ml letniej wody
1 lyzka syropu klonowego (moze byc miod)
1 lyzka masla
1 czubata lyzeczka soli
1 czubata lyzeczka suchych drozdzy
1 jablko
kilka sliwek suszonych
mleko do wysmarowania chleba


Jablko obrac i zetrzec na tarce. Sliwki pokroic na mniejsze kawalki.
Do maszyny wlozyc skladniki wg odp. kolejnosci.
Jablko dodalam do plynow, sliwki po sygnale, przed koncem wyrabiania.
Wyrabialam w maszynie, potem uformowalam bochenek i pozwolilam mu jeszcze raz wyrosnac, pieklam w piekarniku w temp. 250° przez 10 min, potem zmniejszylam do 200° i pieklam, az zrobil sie rumiany i po postukaniu dzwieczal glucho.