Scaloppine al limone - eskalopki w sosie cytrynowym

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
40 g masła
4 sznycelki cielece
1 cytryna
mąka
sól
oliwa
wino białe

Mięso obtoczyć w mące
Na patelni rozpuścić masło, na to wrzucić plastry cieleciny, posolić i obsmażać 3 - 4 min.

Mięso zdjąc. Na patelnię wlać kieliszek wina, i wycisnąć sok z 1 cytryny. Odparować. Dodać łyżeczke masła, poczekać chwilkę.. ew. zagęścic mąką
Mięso podawać z sosem

Banalne, nieprawdaz?
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
czy moze byc poledwiczka wieprzowa??
wyglada swietnie, choc okreslasz jako banalne ;)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
HA!

widzialam to na tym kawalku na samym srodku, ale pomyslalam, ze moze tak sie akurat obkleil sosem.

Poledwiczkom wystarcza 3 minuty. To chyba bedzie dobrze?
Bo mnie w skarpetach puscisz z cielecina :lol: :lol: :lol:
ze BSE nie wspomne ;)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
bardzo fajna informacja.

Marghe, nie myslalas nigdy, zeby eskalopki w mieso wlozyc?

zebym nie widziala, ze wlasnie cos wklepalas w przepisach wloskich to bym tu nie weszla. Miesa szukam w miesie. Wiec tylko przypadek pozostaje. A szkoda, bo przepis naprawde wyglada fajnie. Pociaga mnie i na zdjeciu i z wyobrazenia smaku z tresci.

jak juz skoncze te schaby :lol: :lol: to zrobie.

Radzisz ziemniaki czy ryz moze byc?
jakby tak ryz z cilantro....
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
dziekuje 8)

tez mam problemy z "katalogowaniem" ;)
 

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Proste i pyszne.
Dotychczas grilowalam lub smazylam sznycle i na talerzu kazdy sobie skrapial je cytryna, ale taki cytrynowo-winny sosik smakuje mi bardziej.

Dzieki Marghe.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
O!
icon_eek.gif


Jak ja mogłam wcześniej tego nie dostrzec
icon_question.gif
dump.gif


Na pewno wypróbuję, zapowiada się pysznie
mniam.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
wiecie co, parę dni temu jadłam skalopki w wykonaniu giancarlo russo - zdaje mi się, ze mozecie go kojarzyc z jakiegos programu kulinarnego w tele5 czy jakiejs innej malej stacyjce.
I powiem Wam, ze on zrobil je z kiwi (a zamiast cieleciny byl kurak) - naprawde to znakomite bylo