Kokosanki

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Kokosanki

1 1/2 szklanki maki
2 1/2 szklanki wiorkow kokosowych
310g zmiekczonego masla
1 szklanka cukru
1 duze zoltko

Wymieszac make z kokosem.
Maslo rozetrzec na puszysta mase, dodac cukier i dobrze utrzec. Dodac zoltko i ubic az masa bedzie puszysta. Dodac partiami make z kokosem i wymieszac tylko do momentu az obie masy dobrze sie polacza.
Podzielic ciasto na 4 czesci - kazda uturlac w walek o srednicy 3 1/2 cm i dlugosci ~23 cm, zawinac w folie plastikowa i schlodzic w lodowce przez kilka godzin.
Rozgrzac piekarnik do 165 st.C. Waleczki pokroic na 1 - 1 1/2cm plasterki i ulozyc na blasze, piec 12-15 minut az zaczna sie rumienic na brzegach. Wystudzic na blasze przez 5 minut, przelozyc na druciana siateczke.

Najlepsze dopiero po kilku godzinach - kiedy dobrze stezeja, skruszeja i nabiora bardzo kokosowego smaku
icon_smile.gif


Ruloniki mozna tez zamrozic i wyjmowac po jednym - piec ciasteczka na raty
icon_smile.gif


img58495yt.jpg
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Może nie ta forma, jaką opisała autorka , ale składniki na ciasteczka takie same.
Na adwentowy czas wymarzone.

Ciastka_z_kokosem_przek_adane.JPG
 

Załączniki

  • Ciastka_z_kokosem_przek_adane.JPG
    Ciastka_z_kokosem_przek_adane.JPG
    250.5 KB · Wyświetleń: 8

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
No tak mnie zachęciłeś tym zdjęciem, że przepis wydrukowałam
icon_smile.gif
Kokosanki zawsze kojarzyły mi się z ciasteczkami z białek a tu niespodzianka.