Kokosanki
1 1/2 szklanki maki
2 1/2 szklanki wiorkow kokosowych
310g zmiekczonego masla
1 szklanka cukru
1 duze zoltko
Wymieszac make z kokosem.
Maslo rozetrzec na puszysta mase, dodac cukier i dobrze utrzec. Dodac zoltko i ubic az masa bedzie puszysta. Dodac partiami make z kokosem i wymieszac tylko do momentu az obie masy dobrze sie polacza.
Podzielic ciasto na 4 czesci - kazda uturlac w walek o srednicy 3 1/2 cm i dlugosci ~23 cm, zawinac w folie plastikowa i schlodzic w lodowce przez kilka godzin.
Rozgrzac piekarnik do 165 st.C. Waleczki pokroic na 1 - 1 1/2cm plasterki i ulozyc na blasze, piec 12-15 minut az zaczna sie rumienic na brzegach. Wystudzic na blasze przez 5 minut, przelozyc na druciana siateczke.
Najlepsze dopiero po kilku godzinach - kiedy dobrze stezeja, skruszeja i nabiora bardzo kokosowego smaku
Ruloniki mozna tez zamrozic i wyjmowac po jednym - piec ciasteczka na raty
1 1/2 szklanki maki
2 1/2 szklanki wiorkow kokosowych
310g zmiekczonego masla
1 szklanka cukru
1 duze zoltko
Wymieszac make z kokosem.
Maslo rozetrzec na puszysta mase, dodac cukier i dobrze utrzec. Dodac zoltko i ubic az masa bedzie puszysta. Dodac partiami make z kokosem i wymieszac tylko do momentu az obie masy dobrze sie polacza.
Podzielic ciasto na 4 czesci - kazda uturlac w walek o srednicy 3 1/2 cm i dlugosci ~23 cm, zawinac w folie plastikowa i schlodzic w lodowce przez kilka godzin.
Rozgrzac piekarnik do 165 st.C. Waleczki pokroic na 1 - 1 1/2cm plasterki i ulozyc na blasze, piec 12-15 minut az zaczna sie rumienic na brzegach. Wystudzic na blasze przez 5 minut, przelozyc na druciana siateczke.
Najlepsze dopiero po kilku godzinach - kiedy dobrze stezeja, skruszeja i nabiora bardzo kokosowego smaku
Ruloniki mozna tez zamrozic i wyjmowac po jednym - piec ciasteczka na raty