Wyśmienity chlebuś
1 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej)
2,5 szklanki płatków owsianych górskich
10 dkg słonecznika łuskanego
10 dkg pestek z dyni
1/2 szklanki siemienia lnianego
10 dkg drożdży
1 litr letniej wody
2 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
Mąkę, płatki, pestki słonecznika i dyni, siemie mieszamy ze sobą.
Pokruszyć drożdże z cukrem, dolać letnią wodę i sól.
Odstawić na 15 minut.
Drożdże wlać do miski z mąką i wymieszć całość.
Natłuścić tłuszczem formę - przepis jest na 2 długie formy - keksówki - wlać ciasto chlebowe tak do połowy formy, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę półtorej.
Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 200 C i piec przez ok. 1 godz.
PYSIA!!!
1 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej)
2,5 szklanki płatków owsianych górskich
10 dkg słonecznika łuskanego
10 dkg pestek z dyni
1/2 szklanki siemienia lnianego
10 dkg drożdży
1 litr letniej wody
2 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
Mąkę, płatki, pestki słonecznika i dyni, siemie mieszamy ze sobą.
Pokruszyć drożdże z cukrem, dolać letnią wodę i sól.
Odstawić na 15 minut.
Drożdże wlać do miski z mąką i wymieszć całość.
Natłuścić tłuszczem formę - przepis jest na 2 długie formy - keksówki - wlać ciasto chlebowe tak do połowy formy, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę półtorej.
Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 200 C i piec przez ok. 1 godz.
PYSIA!!!