Wyśmienity chlebuś

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Wyśmienity chlebuś



1 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej)

2,5 szklanki płatków owsianych górskich

10 dkg słonecznika łuskanego

10 dkg pestek z dyni

1/2 szklanki siemienia lnianego

10 dkg drożdży

1 litr letniej wody

2 łyżki cukru

1,5 łyżki soli

Mąkę, płatki, pestki słonecznika i dyni, siemie mieszamy ze sobą.
Pokruszyć drożdże z cukrem, dolać letnią wodę i sól.
Odstawić na 15 minut.
Drożdże wlać do miski z mąką i wymieszć całość.
Natłuścić tłuszczem formę - przepis jest na 2 długie formy - keksówki - wlać ciasto chlebowe tak do połowy formy, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę półtorej.
Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 200 C i piec przez ok. 1 godz.
PYSIA!!!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Hihiiii, czy myślisz, ze można zrobic ten chleb w maszynie, z suszonymi drożdżami (nierobiąc rozczynu?)

10 dag swieżych drożdzy to aż 4 paczki suszonych... czy te 10 dag to napewno nie za dużo?
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Hihiiii, czy myślisz, ze można zrobic ten chleb w maszynie, z suszonymi drożdżami (nierobiąc rozczynu?)

10 dag swieżych drożdzy to aż 4 paczki suszonych... czy te 10 dag to napewno nie za dużo?
To 10 dkg to jest na dwie duże formy keksówki (te i głębokie i długaśne)
- i na nie jest akurat. To na jedną foremkę z maszyny starczy połowę porcji. :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Ale rozczyn jednak zrób Małgosimi. :wink: :wink: :wink:
A chleb jest pyszny. Nie robiłam go w maszynie - ale nie widzę przeciwskazań by go tam nie piec. :wink: :wink: :wink: :wink:
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0