Pita z nadzieniem z kurczaka, sera i avocado*

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Pita z nadzieniem z kurczaka, sera i avocado

1 lyzeczka lub wiecej musztardy Dijon
1 lyzka octu baslamicznego
3 lyzki oliwy o oliwek
1-2 zabki czosnku, drobniutko posiekanego
sol, pieprz do smaku
1 avocado pokrojone w kostke
2 piersi z kurczaka, ugotowane lub usmazone, pokrojone w kostke
garstka malych pomidorkow przekrojonych na pol, lub pomidor pokrojony w kostke
4 plasterki chudego bekonu (najlepiej z indyka), usmazonego, odsaczonego i pokruszonego
1/2 szklanki Roquefort lub fety (lepsze z serem plesniowym
icon_smile.gif
)
salata rzymska, pokrojona na paseczki

4 chlebki pita, przekrojone na pol

W misce wymieszac musztarde, ocet, czosnek, sol i pieprz i mieszajc wlewac oliwe cienkim strumieniem - dobrze wymieszac na emulsje. Dodac avocado, lekko wymieszac - dodac pozostale skladniki i polaczyc razem.

Do kazdej polowki pity wlozyc troche salaty, uzupelnic nadzieniem. Na wierzch mozna dodac reszte salaty jak zostanie i kilka polowek pomidorkow.

img57951uk.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lis 15, 2005
19
0
0
rozumiem ze pite robilas z http://cincin.cc/index.php?showtopic=6324
icon_razz.gif

kurcze...nie wiem o co chodzi
icon_smile.gif
ale mi nie wyszlo takie jak twoje... ;/
nie wiem juz na kogo/na co mam zwalac
icon_smile.gif
a sie tak napalilam, ze by chociaz ciasto wyszlo takie ladne albo smaczne...

bo tak troche mam dziadowski piecyk :dump:
icon_razz.gif
ale mowia ze prawidzwy artysta to i zlamana kredka dzielo sztuki narysuje... i cos mi niegra polaczenie maki z drozdzami
icon_smile.gif
bo nie wiedzialam jakiej tej maki uzyc
icon_smile.gif
drodze z takiej malej zielonej torebeczki dr oetkera mialam, jedna torebeczke, to nawet calosci nie uzylam... moze te placki zrobilam z zza duzej ilosci ciasta, bo zamiast 8 mam 6 ;P
icon_smile.gif
po wyjeciu bylo te drozdze bardzo czuc :shock:
icon_smile.gif
eh
icon_smile.gif
ale po ostygnieciuprzeszlo
icon_smile.gif
no nic
icon_smile.gif
wrzuce na to przygotowane ztuningowane kurczaki, warzywa i sos tzaziki ;) i moze bedzie zjadliwe
icon_smile.gif


uwazam ze to jeden z lepszych przepisow
icon_smile.gif
bardzo efektowny, wyglada zdrowo, nie powoduje bankructwa (niektore przepisy bajaderki sa bardzo kuszace..ale hmm...skompletowanie i przyparw i egzotycznych warzyw jest kosztowne, jak na uczniowska kieszen) no i...uznajmy ze proste w przygotowaniu
icon_smile.gif
bajaderko ty powinnas byc szefem kuchni w mariocie
icon_smile.gif
to twoje jest tak pieknie i apetycznie podane i w ogole...
fiesgrins.gif


chlip.... a tak chcialam sie nauczyc gotowac :cook:
icon_smile.gif
tzn czuc, kiedy cos trzeba poprawic,dodac itepe...zeby uratowac potrawe ;)
 

yaro84

Member
Sty 23, 2009
2
0
0
bajaderka @ 2 Mar 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=866464 plasterki chudego bekonu (najlepiej z indyka)
Witam,
no i zdębiałem..... bekonu z indyka ?? że jak??. Przepis wydaje się być fajny, ale w tym miejscu poległem...co to jest "bekon z indyka". Może dla Was kobiet to prostsze, ale ja utknąłem. Mam użyć boczku, czy jakiegoś drobiowego mięcha?
gruebel_2.gif

PS czym mogę zastąpić avocado??

pozdrawiam i dziękuję
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
kurczę, a mi składników brak, a apetytu mi tylko narobiłaś
icon_smile.gif

ja tez zapytam - co to jest "bekon z indyka" ? Kupujesz cuś takiego gotowego, czy sama robisz?
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,094
1,517
113
W Stanach bekon z indyka jest normalnie w sklepach - jest on o wiele chudszy niz zwykly bekon. Z waszych postow wynika, ze w Polsce moze byc go ciezko znalezc.
Wyglada tak:
og_turkey_bacon.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yaro84

Member
Sty 23, 2009
2
0
0
dzięki Aniutka,

teraz już wszystko jasne. Takiego "bekonu" w Polsce nie spotkałem jeszcze. Chociaż moim zdaniem, taki wytwór to "profanacja" tradycyjnej wieprzowej szpyrki.

pozdrawiam