Chleb ziolowy ( z serii kamiennych)

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
CHLEB ZIOLOWY
1 kilogramowy bochenek

400g maki pszennej typ 1050
200g maki zytniej typ1150
2 lyteczki soli
42g swiezych drozdzy
1 lyzeczka miodu
350-400ml letniej maslanki
2-3 lyzki oleju ostowego lub slonecznikowego
75g posiekanych ziol (np. po 25g szczypiorku, koperku, pietruszki)

Maki wymieszac, dodac sol. Drozdze i miod rozpuscic w czesci letniej maslanki i zostawic na ok.10 min. Nastepnie wraz z reszta maslanki, olejem i ziolami dodac do maki i zagniesc elastyczne ciasto. Zostawic do wyrosniecia na 60min. Wyrosniete ciasto jeszcze raz zagniesc, uformowac kule i odstawic do ponownego wyrosniecia na ok. 10min. Nastepnie uksztaltowac bochenek, ponacinac w poprzek i odstawic na kolejne 20 min.
Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol, chleb skrobic obficie woda i wylozyc na rozgrzany kamien / blaszke. Po 10-15 min. tem. zredukowac do 200°. Laczny czas pieczenia 45-55 min.

Apsik

Member
Paź 29, 2004
856
0
0
Wczoraj upiekłam ten chleb, zamiast ziół (pustki w domu) dałam słonecznik i sezam. Wyszedł pachnący, rumiany i pyszny chlebek. Tylko skórka mi popękała, ale to chyba dlatego, że nie ponacinałam go przed pieczeniem. Zgodnie z przepisem włożyłam go na gorącą blachę i spodnia skórka trochę za mocno się spiekła. A może za długo go piekłam?

Zdjęcie wkleiłam

Apsik

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Apsiku, chlebek wyszedl sliczny.
Ja te przepisy tylko tlumaczylam na prosbe Magdy, ktory otrzymala wraz z kamieniem do pieczenia chleba. Byc moze rzeczywiscie, jesli sie piecze na blaszce, to trzeba troszke czas pieczenia skrocic. Pieklam z tej serii kamiennej chlebek orkiszowy (przepyszny) i czas pieczenia wyszedl mi o polowe krotszy, ale to wina-zaleta : mego piekarnika, on wszystko piecze duzo szybciej. Ja po prostu ogladam chlebek, opukuje go i gdy brzmi pusto, to wybieram bez wzgledu na czas podany w przepisie. A moze po prostu nie nalezy blaszki rozgrzewac? Choc u mnie akurat wyszlo, wycieplam z durszlaka (metoda AgusiH :mrgreen: - zamiast koszyczka do drugiego rosniecia - durszlak ) na rozgrzana blache i bylo ok. A Iguana piekla mleczny i tez chyba troche krocej. I tez bardzo mocno polecala. Musze wyprobowac oba
icon_smile.gif

Apsik

Member
Paź 29, 2004
856
0
0
Znów piekłam ten chlebek, teraz z ziołami i również wyszedł pyszny. Tym razem piekłam krócej ale nadal na rozgrzanej blaszce. Skórka tez się lekko przypiekła, następnym razem włożę na zimną blaszkę.

Apsik

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy