CHLEB ZIOLOWY
1 kilogramowy bochenek
400g maki pszennej typ 1050
200g maki zytniej typ1150
2 lyteczki soli
42g swiezych drozdzy
1 lyzeczka miodu
350-400ml letniej maslanki
2-3 lyzki oleju ostowego lub slonecznikowego
75g posiekanych ziol (np. po 25g szczypiorku, koperku, pietruszki)
Maki wymieszac, dodac sol. Drozdze i miod rozpuscic w czesci letniej maslanki i zostawic na ok.10 min. Nastepnie wraz z reszta maslanki, olejem i ziolami dodac do maki i zagniesc elastyczne ciasto. Zostawic do wyrosniecia na 60min. Wyrosniete ciasto jeszcze raz zagniesc, uformowac kule i odstawic do ponownego wyrosniecia na ok. 10min. Nastepnie uksztaltowac bochenek, ponacinac w poprzek i odstawic na kolejne 20 min.
Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol, chleb skrobic obficie woda i wylozyc na rozgrzany kamien / blaszke. Po 10-15 min. tem. zredukowac do 200°. Laczny czas pieczenia 45-55 min.
1 kilogramowy bochenek
400g maki pszennej typ 1050
200g maki zytniej typ1150
2 lyteczki soli
42g swiezych drozdzy
1 lyzeczka miodu
350-400ml letniej maslanki
2-3 lyzki oleju ostowego lub slonecznikowego
75g posiekanych ziol (np. po 25g szczypiorku, koperku, pietruszki)
Maki wymieszac, dodac sol. Drozdze i miod rozpuscic w czesci letniej maslanki i zostawic na ok.10 min. Nastepnie wraz z reszta maslanki, olejem i ziolami dodac do maki i zagniesc elastyczne ciasto. Zostawic do wyrosniecia na 60min. Wyrosniete ciasto jeszcze raz zagniesc, uformowac kule i odstawic do ponownego wyrosniecia na ok. 10min. Nastepnie uksztaltowac bochenek, ponacinac w poprzek i odstawic na kolejne 20 min.
Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol, chleb skrobic obficie woda i wylozyc na rozgrzany kamien / blaszke. Po 10-15 min. tem. zredukowac do 200°. Laczny czas pieczenia 45-55 min.