Marynowany czosnek:
1 kg czosnku
sól + wrzątek do sparzenia czosnku
Zalewa:
1 szkl. wody
3/4 szklanki oliwy
1 łyżka soli
1 szkl. octu
2 łyżki cukru
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe
sporo kopru (takiego z kwiatostanem)
Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy.
Sparzamy go mocno posolonym wrzątkiem po czym polewamy zimnym strumieniem wody.
Zalewamy oliwą i odstawiamy na 24 godziny.
Gotujemy zalewę - studzimy ją.
Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, wkładamy koper i zalewamy zimną zalewą - zamykamy.
Często robię też taki czosnek dodając do zalewy sporo przypraw typu chili, papryka słodka, oregano...
POLECAM - PYSIA

1 kg czosnku
sól + wrzątek do sparzenia czosnku
Zalewa:
1 szkl. wody
3/4 szklanki oliwy
1 łyżka soli
1 szkl. octu
2 łyżki cukru
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe
sporo kopru (takiego z kwiatostanem)
Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy.
Sparzamy go mocno posolonym wrzątkiem po czym polewamy zimnym strumieniem wody.
Zalewamy oliwą i odstawiamy na 24 godziny.
Gotujemy zalewę - studzimy ją.
Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, wkładamy koper i zalewamy zimną zalewą - zamykamy.
Często robię też taki czosnek dodając do zalewy sporo przypraw typu chili, papryka słodka, oregano...
POLECAM - PYSIA