Marynowany czosnek

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Marynowany czosnek:


1 kg czosnku
sól + wrzątek do sparzenia czosnku

Zalewa:
1 szkl. wody
3/4 szklanki oliwy
1 łyżka soli
1 szkl. octu
2 łyżki cukru
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe

sporo kopru (takiego z kwiatostanem)

Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy.
Sparzamy go mocno posolonym wrzątkiem po czym polewamy zimnym strumieniem wody.
Zalewamy oliwą i odstawiamy na 24 godziny.
Gotujemy zalewę - studzimy ją.
Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, wkładamy koper i zalewamy zimną zalewą - zamykamy.

Często robię też taki czosnek dodając do zalewy sporo przypraw typu chili, papryka słodka, oregano...

POLECAM - PYSIA :!: :!: :!: :!: :smacznego: :smacznego:
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
0
0
A czy ten czosnek nie zmienia barwy na niebieską? względnie niebiesko - zieloną? :wink:
Bo ja robiłam z podobnego przepisu (znaczy proporcje inne, ale składniki te same) i niestety mój czosneczek wygląda baaaardzo kolorowo. :mrgreen:
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
A czy ten czosnek nie zmienia barwy na niebieską? względnie niebiesko - zieloną? :wink:
Bo ja robiłam z podobnego przepisu (znaczy proporcje inne, ale składniki te same) i niestety mój czosneczek wygląda baaaardzo kolorowo. :mrgreen:
Mój czosnek jest normalny, nie jest niebieskawy czy jakiś tam :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:
 

Ti'Ana

Member
Sty 15, 2005
280
0
0
Mnie taki numer wyciął czosnek z supermarketu.
Taki od baby na bazarze zachowywał się przyzwoicie.
A tak z drobiazgów przypomiał mi się czosnek z miodem
4 główki czosnku
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego
sok z 1 cytryny
3 łyżki miodu
sól, koper, ziele angielskie

Reszta jak w przepisie hihihiiiiiii
Słodkie, słone, czosnkowe...
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,846
4
38
Nie znam się, bi nigdy nie robiłam i dlatego mam trochę głupie pytanie: to się tylko zamyka i już? Bo muszę się przyznać ze wstydem :oops: , że nigdy nic marynowanego nie robiłam, zawsze zaprawy słodkie albo słone.
Kasia
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Nie znam się, bi nigdy nie robiłam i dlatego mam trochę głupie pytanie: to się tylko zamyka i już? Bo muszę się przyznać ze wstydem :oops: , że nigdy nic marynowanego nie robiłam, zawsze zaprawy słodkie albo słone.
Kasia
Tak zamyka się i tyle. Zero gotowania itp. :lol:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
a to sie potem tak luzem wcina? :mrgreen: pod schlodzona gorzalke albo i co? :mrgreen:

pzdr
yenn'
 

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
hihihiii, jaki jest w smaku twój czosneczek? bo ja wciąż szukam przepsiu coby wyszło mi coś w podobie tego kupnego z ziołami. Ja akurat kupowałam czosnek "Babuni z ziołami" firmy Dawton.

A czy ten czosnek nie zmienia barwy na niebieską? względnie niebiesko - zieloną?
no właśnie, ja kiedyś zrobiłam czosnek marynowany i to samo mi się zrobiło!!!! nawet na forum pisałam (wtedy mniammniam) i na dodatek okazał się nie do zjedzenia! jakiś starsznie "ostry czosnkowo" z jakimś takim gorzkawym posmakiem. A robiłam z ziołami prowansalskimi (tak troszeńke dawałam). Niestety wszystko poszło do kosza. I nie wiem co się stało. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem.

A jeśli chodzi o kolor - to tak sobie teraz przeglądałam przepisy (księgę forumowiczów mniamowych) i tak doczytałam że trzeba słoiczki przykryć aż ostygną. Hmmm... może to po to żeby czosnek nie zmienił koloru????
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
w smaku jest delikatny :lol: :lol: :lol: koloru też nie zmienia :lol: :lol: :lol:
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
aaaa i najlepszy jest do tego olej słonecznikowy już robiłam z innymi i z tym jest najlepsiejszy :lol: :lol: :lol:
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
aaa już wiem dlaczego sinieje Wam czosnek... otóż do marynowania używamy czosnku, któremu nie wyschły jeszcze łupinki... jak są suche czosnek nie nadaje się do marynowania :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

także tylko świeżutki czosnek marynujemy :mrgreen: :mrgreen:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
OO
a gdzie sie taki swiezutki kupuje.

Yen dobrze, ze jestes, bo jednak w tych przetworach konsumpcja najwazniejsza :mrgreen: Nie ma co sobie a muzom :cheers:
Mam jednego wege, co to w czosnku sile bardzo wierzy. ucieszy sie :mrgreen: :cheers: :cheers:
 

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
aaaaa to dobrze wiedzieć, ale trudno jednak będzie taki kupić
icon_sad.gif
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
hihi, mam ochote zrobic ten czosnke... tylko ile glowek to bedzie kilogram?? bo taka babcia co u mnie na bazarku tylko czosnek sprzedaje to ona wagi nie ma :mrgreen:

pzdr
yenn