Udka w ziołowym sosie*

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
3154.jpg


4 udka z kurczaka
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz
olej do smażenia

1. Udka kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do miski i obficie skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej pół godziny do lodówki.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i mocno podsmażamy z każdej strony.
3. Bulion mieszamy dokładnie z musztardą i ziołami. Tak przygotowanym sosem zalewamy udka, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. W połowie duszenia przewracamy udka na drugą stronę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lis 27, 2004
3,568
0
0
Wczoraj na kolacje zrobilam i byly bardzo dobre.
Nie mialam humoru na gotowanie i weszlam do "Mies" z postanowieniem, ze zrobie pierwszy od gory przepis na cos z udek kurczaka. Ten przepis byl najwyzej, skladniki wszystkie mialam, to zrobilam. I nie zaluje!
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Zrobiłam - w naczyniu żaroodpornym i w piekarniku.

Z powodu okropnego bólu głowy tylko troszkę skubnęłam i poszłam spać, myśląc mężowi (bo od czego telepatia, nie? :mrgreen: ), żeby wrzucił te moje skubnięte udko z powrotem do naczynia żaroodpornego, to zjem później.

Jak się obudziłam, udka nigdzie nie było....

Mąż wrzucił.... sobie do otworu gębowego! :baa: :lol:

Czy to jest dostatecznie wymowna recenzja? :mrgreen:
 

matriocha

Member
Wrz 23, 2004
1,096
0
0
Udka są przepyszne
icon_smile.gif
podałam je z ziemniaczkami w majeranku według yenn i było poprostu nieziemskie :mrgreen:

Justyna
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
byly w sobote na obiad - baaardzo dobre, podalam do tego salatke z kapusty wg borgii, a monz dostalm jeszcze ziemniaki z majarenkiem do tego.

po prostu super :mrgreen:

mniamc

pzdr
yenn
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ja uwielbiam z nieweilkim dodatkiem kminu rzymskiego. Pycha...
 

szpulka

Member
Gru 10, 2006
117
0
0
Zrobiłam już 2 razy - bardzo dobre!:) - dzięki za przepis
anbetung.gif

Nie dodaję tylko bulionu, tylko trochę wody, bo są wystarczająco słone i wyraziste w smaku:)
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Podciągam bo robię jutro
icon_wink.gif


edit.
bardzo dobre. ja kocham francuską więc dużo jej dałam to mi smakowało ;>
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Jakie to pyyyszne!
Do tych udek przymierzalam sie baaaaardzo dlugo- az wstyd sie przyznac, ze z 2 lata
icon_mrgreen.gif
Kusily, a jednoczesnie troche odstraszaly..
Myslalam, ze sos bedzie na prawde ziolowy, co mnie troche zniechecalo.
No, ale w koncu sie skusilam i dziwie sie, ze tak dlugo zwlekalam
icon_mrgreen.gif

A ten sos, to moglabym doslownie pic szklankami
icon_eek.gif
icon_lol.gif

Normalnie nie moglam sie od niego oderwac
icon_mrgreen.gif
Pyszny!

Zamiast "normalnych" udek, zrobilam "mini" i trzymalam w lodowce jakies 3-4 godziny, sosu sojowego dalam troche wiecej,
bulionu dalam prawie szklanke, a francuska musztarde mialam czosnkowo-pietruszkowa.
To tyle, co zmienilam.
Wyszlo przepyszne i bardzo ten przepis polecam.
Anusiaczku- wielkie dzieki za przepis
cvety.gif
anbetung.gif

Danie wchodzi na stale
icon_biggrin.gif


PICT0006.JPG
 

Załączniki

  • PICT0006.JPG
    PICT0006.JPG
    94 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
To znowu ja
icon_mrgreen.gif

Zachcialo mi sie dzisiaj zrobic ten przepis, ale nie mialam zadnych udek, do sklepu oczywiscie nie chcialo mi sie isc,
wiec wykombinowalam z piersiami z kurczaka, ktore pokroilam na male kawalki.
Wyszlo rownie smaczne! Jedyna roznica, to troche kolor sosu. Tamten z udkami wyszedl mi bardziej brazowy, a ten teraz, troche jasniejszy,
ale co tam kolor! Liczy sie smak
icon_mrgreen.gif

Jest tak pyszny, ze znow nie moglam sie od niego oderwac
rofl.gif

Tym razem podalam z "Pieczonymi "orzeszkami" " - Seniorki.
Anusiaczku- jeszcze raz- bardzo dziekuje za przepis
anbetung.gif
cvety.gif


A to dowod, ze z kawalkami kurczka tez sie da zrobic
icon_wink.gif


PICT000_3.JPG


 

Załączniki

  • PICT000_3.JPG
    PICT000_3.JPG
    63 KB · Wyświetleń: 0

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Zrobiłam dzisiaj
icon_smile.gif
miałam wielkie uda, a nie udka ;) więc dusiłam je dłużej (ok 45 minut), bez skórki. Pychotka.
I też dałam wodę zamiast bulionu (za to użyłam trochę więcej sosu sojowego)
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Kurcze. W tym roku jeszcze tego nie robilam
icon_rolleyes.gif

-Ale dzis!
icon_lol.gif
-Dzis mam na obiad, chociaz.. tym razem, znowu zrobilam z innego miesa
icon_mrgreen.gif

Nie mialam kiedy zahaczyc o sklep, wiec zrobilam z miesem wieprzowym.
Wyszlo pyszne!
Sos zrobilam z wiekszej ilosci, bo wiedzialam, ze jak mieso bedzie sie smazyc, to bede musiala probowac, czy niczego tam nie brakuje
zahnlos.gif

Uwielbiam ten sos!
Dzis, podalam z makaronem.
Anusiaczku -
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzisiaj ja skusiłam się na ten przepis, bo udka zawsze mnie przyciągają. Jak zwykle wzięłam górne części udek, a dalej dokładnie trzymałam się przepisu. Wyszły doskonałe. Rzeczywiście sos jest rewelacyjny. Przepis nieskomplikowany, ale nadzwyczaj smaczny. Poniewaqż to szybko idzie, piszę się na powtórki. Serdeczne dzięki za smakowity
lecker.gif
przepis.