- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
4 udka z kurczaka
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz
olej do smażenia
1. Udka kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do miski i obficie skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej pół godziny do lodówki.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i mocno podsmażamy z każdej strony.
3. Bulion mieszamy dokładnie z musztardą i ziołami. Tak przygotowanym sosem zalewamy udka, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. W połowie duszenia przewracamy udka na drugą stronę.
Ostatnią edycję dokonał moderator: