Udka w ziołowym sosie*

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
3154.jpg


4 udka z kurczaka
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz
olej do smażenia

1. Udka kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do miski i obficie skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej pół godziny do lodówki.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i mocno podsmażamy z każdej strony.
3. Bulion mieszamy dokładnie z musztardą i ziołami. Tak przygotowanym sosem zalewamy udka, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. W połowie duszenia przewracamy udka na drugą stronę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lis 27, 2004
3,568
0
0
Wczoraj na kolacje zrobilam i byly bardzo dobre.
Nie mialam humoru na gotowanie i weszlam do "Mies" z postanowieniem, ze zrobie pierwszy od gory przepis na cos z udek kurczaka. Ten przepis byl najwyzej, skladniki wszystkie mialam, to zrobilam. I nie zaluje!
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Zrobiłam - w naczyniu żaroodpornym i w piekarniku.

Z powodu okropnego bólu głowy tylko troszkę skubnęłam i poszłam spać, myśląc mężowi (bo od czego telepatia, nie? :mrgreen: ), żeby wrzucił te moje skubnięte udko z powrotem do naczynia żaroodpornego, to zjem później.

Jak się obudziłam, udka nigdzie nie było....

Mąż wrzucił.... sobie do otworu gębowego! :baa: :lol:

Czy to jest dostatecznie wymowna recenzja? :mrgreen:
 

matriocha

Member
Wrz 23, 2004
1,096
0
0
Udka są przepyszne
icon_smile.gif
podałam je z ziemniaczkami w majeranku według yenn i było poprostu nieziemskie :mrgreen:

Justyna
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
byly w sobote na obiad - baaardzo dobre, podalam do tego salatke z kapusty wg borgii, a monz dostalm jeszcze ziemniaki z majarenkiem do tego.

po prostu super :mrgreen:

mniamc

pzdr
yenn
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ja uwielbiam z nieweilkim dodatkiem kminu rzymskiego. Pycha...
 

szpulka

Member
Gru 10, 2006
117
0
0
Zrobiłam już 2 razy - bardzo dobre!:) - dzięki za przepis
anbetung.gif

Nie dodaję tylko bulionu, tylko trochę wody, bo są wystarczająco słone i wyraziste w smaku:)
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Podciągam bo robię jutro
icon_wink.gif


edit.
bardzo dobre. ja kocham francuską więc dużo jej dałam to mi smakowało ;>
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Jakie to pyyyszne!
Do tych udek przymierzalam sie baaaaardzo dlugo- az wstyd sie przyznac, ze z 2 lata
icon_mrgreen.gif
Kusily, a jednoczesnie troche odstraszaly..
Myslalam, ze sos bedzie na prawde ziolowy, co mnie troche zniechecalo.
No, ale w koncu sie skusilam i dziwie sie, ze tak dlugo zwlekalam
icon_mrgreen.gif

A ten sos, to moglabym doslownie pic szklankami
icon_eek.gif
icon_lol.gif

Normalnie nie moglam sie od niego oderwac
icon_mrgreen.gif
Pyszny!

Zamiast "normalnych" udek, zrobilam "mini" i trzymalam w lodowce jakies 3-4 godziny, sosu sojowego dalam troche wiecej,
bulionu dalam prawie szklanke, a francuska musztarde mialam czosnkowo-pietruszkowa.
To tyle, co zmienilam.
Wyszlo przepyszne i bardzo ten przepis polecam.
Anusiaczku- wielkie dzieki za przepis
cvety.gif
anbetung.gif

Danie wchodzi na stale
icon_biggrin.gif


PICT0006.JPG
 

Załączniki

  • PICT0006.JPG
    PICT0006.JPG
    94 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
To znowu ja
icon_mrgreen.gif

Zachcialo mi sie dzisiaj zrobic ten przepis, ale nie mialam zadnych udek, do sklepu oczywiscie nie chcialo mi sie isc,
wiec wykombinowalam z piersiami z kurczaka, ktore pokroilam na male kawalki.
Wyszlo rownie smaczne! Jedyna roznica, to troche kolor sosu. Tamten z udkami wyszedl mi bardziej brazowy, a ten teraz, troche jasniejszy,
ale co tam kolor! Liczy sie smak
icon_mrgreen.gif

Jest tak pyszny, ze znow nie moglam sie od niego oderwac
rofl.gif

Tym razem podalam z "Pieczonymi "orzeszkami" " - Seniorki.
Anusiaczku- jeszcze raz- bardzo dziekuje za przepis
anbetung.gif
cvety.gif


A to dowod, ze z kawalkami kurczka tez sie da zrobic
icon_wink.gif


PICT000_3.JPG


 

Załączniki

  • PICT000_3.JPG
    PICT000_3.JPG
    63 KB · Wyświetleń: 1

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Zrobiłam dzisiaj
icon_smile.gif
miałam wielkie uda, a nie udka ;) więc dusiłam je dłużej (ok 45 minut), bez skórki. Pychotka.
I też dałam wodę zamiast bulionu (za to użyłam trochę więcej sosu sojowego)
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Kurcze. W tym roku jeszcze tego nie robilam
icon_rolleyes.gif

-Ale dzis!
icon_lol.gif
-Dzis mam na obiad, chociaz.. tym razem, znowu zrobilam z innego miesa
icon_mrgreen.gif

Nie mialam kiedy zahaczyc o sklep, wiec zrobilam z miesem wieprzowym.
Wyszlo pyszne!
Sos zrobilam z wiekszej ilosci, bo wiedzialam, ze jak mieso bedzie sie smazyc, to bede musiala probowac, czy niczego tam nie brakuje
zahnlos.gif

Uwielbiam ten sos!
Dzis, podalam z makaronem.
Anusiaczku -
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzisiaj ja skusiłam się na ten przepis, bo udka zawsze mnie przyciągają. Jak zwykle wzięłam górne części udek, a dalej dokładnie trzymałam się przepisu. Wyszły doskonałe. Rzeczywiście sos jest rewelacyjny. Przepis nieskomplikowany, ale nadzwyczaj smaczny. Poniewaqż to szybko idzie, piszę się na powtórki. Serdeczne dzięki za smakowity
lecker.gif
przepis.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy