- Lis 1, 2004
- 29,231
- 2
- 0
Limoncello (jeszcze nie sprawdzone..)
Limoncello (przepis włoski) na 1 l likieru:
skórki (wyłacznie czesc zółta) pokrojone w paseczki z 5 cytryn zalac 1/2 l
alkoholu (90%). Zamknąc hermetycznie . Odstawic na 20 dni. Od czasu do czasu potrząsac butelką. Po 20 dniach dokładnie przefiltrować. Wymieszac z syropem (ciepławym, nie gorącym!) - zrobionym z 1/2 litra wody destylowanej i 500 g cukru.
Całosc wystudzic, przelac do butelek. Odstawic w ciemne miejsce na minimum 1 miesiac
PIć
Limoncello (przepis włoski) na 1 l likieru:
skórki (wyłacznie czesc zółta) pokrojone w paseczki z 5 cytryn zalac 1/2 l
alkoholu (90%). Zamknąc hermetycznie . Odstawic na 20 dni. Od czasu do czasu potrząsac butelką. Po 20 dniach dokładnie przefiltrować. Wymieszac z syropem (ciepławym, nie gorącym!) - zrobionym z 1/2 litra wody destylowanej i 500 g cukru.
Całosc wystudzic, przelac do butelek. Odstawic w ciemne miejsce na minimum 1 miesiac
PIć
Ostatnią edycję dokonał moderator: