Kurczak inaczej

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
kurczak lub skrzydełka i udka
40 dkg ryżu
0,5 kg pieczarek
3 dorodne cebule
groszek konserwowy lub kukurydza
litr bulionu

UWAGA: składniki podaję w przybliżeniu, bo robię "na oko" :mrgreen:

Kurczaka natrzeć przyprawami wg gustu najlepiej dzień wcześniej.

Ryż lekko obgotować w osolonej wodzie. Kurczaka obsmażyć - niekoniecznie

Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pół ryżu. Na to o włożyć kurczaka i podsmażone pieczarki z cebulką. Posypać kukurydzą lub groszkiem Przykryć pozostałym ryżem. Posypać pieprzem i curry.
Zalaż bulionem. Przykryć. Piec około godziny.

:smacznego:
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Podnosze
icon_lol.gif


Dziwie sie, ze jeszcze nikt tego kurczaka nie zrobil....
icon_wink.gif

Wyszedl baaardzo, bardzo pyszny
icon_lol.gif

Zamiast calego kurczaka, skrzydelek i udek- dalam piersi pokrojone na wielkie kawalki.
Troche sie balam, ze wyjda suche, ale zaryzykowalam, bo mialam tylko to, a nie chcialo mi sie leciec do sklepu
icon_mrgreen.gif

Okazalo sie, ze mieso wyszlo bardzo soczyste
icon_lol.gif

W polaczeniu z ryzem, pieczarkami, cebula i kukurydza- bylo na prawde super!!
To danie wchodzi do mnie na stale
icon_lol.gif

Kamilo, bardzo dziekuje za przepis
bussi.gif
cvety.gif

I polecam go z czystym sumieniem
icon_lol.gif

Aaaha...- zapomnialam dodac, ze za nim wsadzilam do piekarnika- posypalam calosc startym serem
icon_lol.gif
Pyyyycha!!
lecker.gif


Zdjecie moze troche nie tego i lekki "balagan" na talerzu
icon_mrgreen.gif
- tym sie nie zrazajcie
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Musialam szybko naladowac na talerz, bo sie sciemnialo, a ja nie umiem robic zdjec przy sztucznym swietle
icon_lol.gif


 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Wczoraj przygotowałam go na obiad - wersję z groszkiem i z małą ilością cebuli (karmię). BARDZO nam smakowało. Mięso delikatne, smak łagodny, warte powtórzenia, a pracy przy tym nie dużo.
Myślę, że dobrą modyfikacją mogłoby być zalanie wszytskiego zamiast bulionem np. sosem pomidorowym, albo zalaniem bulionem i dorzuceniem pomidorów bez skórki - tak sobie gdybam... dziś mamy powtórkę z rozrywki (duża porcja mi wczoraj wyszła) i planuję podczas odgrzewania zalać wszystko sosem Arrabiata (własnej produkcji).