Serowe knedliki

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Serowe knedliki:


1/2 szklanki kaszy manny
pół kg białego sera
4 jajka
3 łyżki łyżki mąki
1 i 1/2 łyżki masła
sól
pieprz biały
mąka i bułka tarta do obtaczania i posypki

Ser przepuszczamy przez maszynkę.
Masło ucieramy z żółtkami - dodajemy zmielony ser - wymieszać na jednolitą masę.
Do tej masy wsypujemy kaszę mannę.
Doprawiamy delikatnie do smaku.
Odstawiamy na 2 godziny (kasza wówczas spęcznieje)
Białka jajek ubijamy na sztywno.
Dodajemy do masy - delikatnie mieszamy.
Formujemy kulki - obtaczamy je w mące i gotujemy ok. 17-20 minut we wrzącej wodzie.
Podajemy polane masełkiem i posypane bułką tartą do różnego rodzaju surówek.

POLECAM!!!
 

DianaSz

Member
Maj 14, 2007
1
0
0
Witam, odgrzewam temat bo nastał sezon na śliwki!
Robię podobne ciasto, ale chyba ciut gęstsze:
1/2 kg sera
10 dag manny
10 dag mąki
1 jajo
wydrylowane śliwki

ser zmielić dodać resztę można dodać cukier lub cukier wanilinowy czy cynamonowy (nie trzeba będzie posypywać cukrem po ugotowaniu) i robimy knedle.
Składniki czasem trzeba ciut modyfikować bo wszystko zależy od sera.
Mój syn właśnie robił je samodzielnie i dodał do ciasta mielone orzechy więc pole do popisów też jest.
Polecam.
A Twoje knedle również wypróbuję, ale zimową porą - myślę że też na słodko z sosem owocowym z kompotu.