Serowe knedliki:
1/2 szklanki kaszy manny
pół kg białego sera
4 jajka
3 łyżki łyżki mąki
1 i 1/2 łyżki masła
sól
pieprz biały
mąka i bułka tarta do obtaczania i posypki
Ser przepuszczamy przez maszynkę.
Masło ucieramy z żółtkami - dodajemy zmielony ser - wymieszać na jednolitą masę.
Do tej masy wsypujemy kaszę mannę.
Doprawiamy delikatnie do smaku.
Odstawiamy na 2 godziny (kasza wówczas spęcznieje)
Białka jajek ubijamy na sztywno.
Dodajemy do masy - delikatnie mieszamy.
Formujemy kulki - obtaczamy je w mące i gotujemy ok. 17-20 minut we wrzącej wodzie.
Podajemy polane masełkiem i posypane bułką tartą do różnego rodzaju surówek.
POLECAM!!!
1/2 szklanki kaszy manny
pół kg białego sera
4 jajka
3 łyżki łyżki mąki
1 i 1/2 łyżki masła
sól
pieprz biały
mąka i bułka tarta do obtaczania i posypki
Ser przepuszczamy przez maszynkę.
Masło ucieramy z żółtkami - dodajemy zmielony ser - wymieszać na jednolitą masę.
Do tej masy wsypujemy kaszę mannę.
Doprawiamy delikatnie do smaku.
Odstawiamy na 2 godziny (kasza wówczas spęcznieje)
Białka jajek ubijamy na sztywno.
Dodajemy do masy - delikatnie mieszamy.
Formujemy kulki - obtaczamy je w mące i gotujemy ok. 17-20 minut we wrzącej wodzie.
Podajemy polane masełkiem i posypane bułką tartą do różnego rodzaju surówek.
POLECAM!!!