![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 ![]() |
Puszysta babka z orzechami
Bardzo latwa babka, o doskonalym smaku, dlugo zachowuje wilgotnosc i puszystosc 2 1/4 szklanki maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 jajek (zoltka i bialka osobno) 1 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju lyzeczka ekstraktu z wanilii skorka otarta z cytryny (niekoniecznie) 2/3 szklanki mleka szklanka posiekanych orzechow wloskich Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 st.C. Forme na babke wysmarowac maslem i posypac maka. Make, proszek do pieczenia i sol przesiac. Zoltka, cukier, olej, wanilie i skorke z cytryny ubic mikserem, az masa bedzie puszysta. Dodac polowe mleka, polowe maki (ciagle ubijajac), i znowu reszte mleka i maki. Z bialek ubic puszysta piane, dodac 1/4 do masy i dobrze wymieszac, reszte piany bardzo delikatnie polaczyc z masa. Dodac posiekane orzechy, wylozyc ciasto do formy. Piec okolo 1 godziny, az ciasto bedzie lekko zrumienione, najlepiej sprawdzic patyczkiem wbijajac go w srodek ciasta - patyczek powinien byc suchy. Lekko przestudzic babke w formie, wyjac z formy i zostawic do wystygniecia na drucianej siateczce. Ciasto mozna rowniez piec w formie keksowej. Jest rownie pyszna z innego rodzaju orzechami, lub mieszanka - 1/2 szklanki orzechow i rodzynkow. ![]() |
|
|
![]()
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 2.445 Dołączył: 15-September 04 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 42 ![]() |
Oj, jak ja kocham tę babkę
![]() Mam ją wydrukowaną zanim jeszcze bajaderka zmieniła zdjęcie. A robiłam tą boskość raz za razem, bo się rodzinka najeśc nie mogła i nadziwić, że taka wilgotna i cudna. Na święta jako druga wersja babki to wymarzona propozycja! Aha, i z tej porcji wychodzi naprawdę słuszna blacha, Ja dzielę na pół i piekę w dwóch mniejszych. Róbcie ją koniecznie! ewa |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 406 Dołączył: 6-December 04 Skąd: Sosnowiec Użytkownik nr: 216 ![]() |
Ło matko no i teraz mam problem
![]() Anusiaczka zaparzana czy Bajaderki z orzechami |
|
|
![]()
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 2.445 Dołączył: 15-September 04 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 42 ![]() |
CYTAT(reniula) Ło matko no i teraz mam problem
![]() Anusiaczka zaparzana czy Bajaderki z orzechami Ależ mi problem Dwie po prostu zrób i zpobaczysz, jaka miłość w oczach rodziny się pojawi ewa |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 406 Dołączył: 6-December 04 Skąd: Sosnowiec Użytkownik nr: 216 ![]() |
A wiesz eposko,że o tym pomyślałam
Już wydrukowałam obydwa |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.590 Dołączył: 15-February 05 Skąd: Charsznica Użytkownik nr: 307 ![]() |
Pyszna ta babka zniknęła w momencie dzięki Bajaderko następny super przepis
|
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 170 Dołączył: 26-November 04 Skąd: Białystok Użytkownik nr: 202 ![]() |
pycha po prostu robcie ja!!!!!!!!!!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.015 Dołączył: 9-November 04 Skąd: W-wa Użytkownik nr: 179 ![]() |
moja siedzi już w piekarniku... tylko rany boskie czemu wyłazi z foremki babkowej???
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.022 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 76 ![]() |
Czy orzechy mogą być mielone a nie siekane?
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.015 Dołączył: 9-November 04 Skąd: W-wa Użytkownik nr: 179 ![]() |
CYTAT(joannas) Czy orzechy mogą być mielone a nie siekane?
wiesz co.. ja zapomniałam ich posiekać i wrzuciłam takie, jakie udało nam się wydłubać ze skorupki ale myślę, że mogą być spokojnie siekane. Orzechy nadają taki charakterystyczny smak tej babce, moim domownikom odpowiadają bardziej rodzynki:) |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.022 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 76 ![]() |
No siekane to moga być , ale chodzi o mielone One sa pomielone na mączkę
|
|
|
![]()
|
|
wtedy już będzie baaardzo orzechowa:) wydaje mi się że mogą być trochę za ciężkie, ale to są moje tylko przypuszczenia.. nie ma Bajaderki ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 170 Dołączył: 26-November 04 Skąd: Białystok Użytkownik nr: 202 ![]() |
Ja dodalam troche posiekanych a troche zmielonych i bylo super. Moja babka wyszla troche ciemniesza( w srodku) niz na zdjeciu...
|
|
|
![]()
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 574 Dołączył: 5-November 04 Skąd: rybnik Użytkownik nr: 175 ![]() |
a ja nie mam formy babkowej, to w czym ja upiec? moze byc w takiej duzej keksowce?
bo jak nie to lece do sklepu kupic forme babkowa... tylko jaka? mala duza? poratujcie... |
|
|
![]()
|
|
CYTAT(elmagra) a ja nie mam formy babkowej, to w czym ja upiec? moze byc w takiej duzej keksowce?
bo jak nie to lece do sklepu kupic forme babkowa... tylko jaka? mala duza? poratujcie... W przpisie Bajaderka mówi, że mozna w keksówce. Ja piekłam w foremce babkowej z kominkiem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 9 Dołączył: 21-March 05 Użytkownik nr: 430 ![]() |
Bajaderko, tą puszystą babkę upieklam w keksówce.Smak niesamowity.Wpisuję ja do swoich naj... ciast. Dziękuję za tak wspaniały przepis.Benia
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 9 Dołączył: 21-March 05 Użytkownik nr: 430 ![]() |
A na święta upiekę obowiązkowo. Benia
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 5.856 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Katowice - niestety :( Użytkownik nr: 51 ![]() |
wlasnie wyjelam z pieca. Rosla jak glupia Oto zdjecia:
![]() ![]() a jako ze nie mam kawałka to pokaze wam to co scielam z gorki : ![]() ja dodalam lyzke kawy stad ten kolor |
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.152 Dołączył: 22-December 04 Użytkownik nr: 233 ![]() |
Babka jest boska
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 164 Dołączył: 11-January 05 Użytkownik nr: 251 ![]() |
A ja sie rozczarowałam. Nastawiłam się na pyyyyszne ciasto, a ono jest po prostu dobre, smaczne, ale bez rewelacji. Ot, do herbaty
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 15th February 2019 - 20:17 |