IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Puszysta babka z orzechami
bajaderka
post 10 Mar 2005, 22:12
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Puszysta babka z orzechami

Bardzo latwa babka, o doskonalym smaku, dlugo zachowuje wilgotnosc i puszystosc

2 1/4 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jajek (zoltka i bialka osobno)
1 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
lyzeczka ekstraktu z wanilii
skorka otarta z cytryny (niekoniecznie)
2/3 szklanki mleka
szklanka posiekanych orzechow wloskich

Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 st.C. Forme na babke wysmarowac maslem i posypac maka. Make, proszek do pieczenia i sol przesiac. Zoltka, cukier, olej, wanilie i skorke z cytryny ubic mikserem, az masa bedzie puszysta. Dodac polowe mleka, polowe maki (ciagle ubijajac), i znowu reszte mleka i maki.
Z bialek ubic puszysta piane, dodac 1/4 do masy i dobrze wymieszac, reszte piany bardzo delikatnie polaczyc z masa. Dodac posiekane orzechy, wylozyc ciasto do formy. Piec okolo 1 godziny, az ciasto bedzie lekko zrumienione, najlepiej sprawdzic patyczkiem wbijajac go w srodek ciasta - patyczek powinien byc suchy. Lekko przestudzic babke w formie, wyjac z formy i zostawic do wystygniecia na drucianej siateczce.

Ciasto mozna rowniez piec w formie keksowej. Jest rownie pyszna z innego rodzaju orzechami, lub mieszanka - 1/2 szklanki orzechow i rodzynkow.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
eposka
post 10 Mar 2005, 22:18
Post #2


czeladnik
******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2.445
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 42



Oj, jak ja kocham tę babkę icon_smile.gif
Mam ją wydrukowaną zanim jeszcze bajaderka zmieniła zdjęcie.
A robiłam tą boskość raz za razem, bo się rodzinka najeśc nie mogła i nadziwić, że taka wilgotna i cudna.
Na święta jako druga wersja babki to wymarzona propozycja!
Aha, i z tej porcji wychodzi naprawdę słuszna blacha, Ja dzielę na pół i piekę w dwóch mniejszych.
Róbcie ją koniecznie!

ewa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reniula
post 11 Mar 2005, 10:16
Post #3


pomoc kuchenna
**

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 406
Dołączył: 6-December 04
Skąd: Sosnowiec
Użytkownik nr: 216



Ło matko no i teraz mam problem icon_sad.gif
Anusiaczka zaparzana czy Bajaderki z orzechami
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eposka
post 11 Mar 2005, 11:08
Post #4


czeladnik
******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2.445
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 42



CYTAT(reniula)
Ło matko no i teraz mam problem icon_sad.gif
Anusiaczka zaparzana czy Bajaderki z orzechami


Ależ mi problem
Dwie po prostu zrób i zpobaczysz, jaka miłość w oczach rodziny się pojawi


ewa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reniula
post 11 Mar 2005, 20:51
Post #5


pomoc kuchenna
**

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 406
Dołączył: 6-December 04
Skąd: Sosnowiec
Użytkownik nr: 216



A wiesz eposko,że o tym pomyślałam
Już wydrukowałam obydwa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasiak73
post 18 Mar 2005, 08:09
Post #6


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.590
Dołączył: 15-February 05
Skąd: Charsznica
Użytkownik nr: 307



Pyszna ta babka zniknęła w momencie dzięki Bajaderko następny super przepis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MoTyLeK
post 18 Mar 2005, 13:06
Post #7


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 170
Dołączył: 26-November 04
Skąd: Białystok
Użytkownik nr: 202



pycha po prostu robcie ja!!!!!!!!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 20 Mar 2005, 15:37
Post #8


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.015
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



moja siedzi już w piekarniku... tylko rany boskie czemu wyłazi z foremki babkowej???
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 22 Mar 2005, 12:35
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.022
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Czy orzechy mogą być mielone a nie siekane?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 22 Mar 2005, 12:44
Post #10


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.015
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



CYTAT(joannas)
Czy orzechy mogą być mielone a nie siekane?


wiesz co.. ja zapomniałam ich posiekać i wrzuciłam takie, jakie udało nam się wydłubać ze skorupki ale myślę, że mogą być spokojnie siekane. Orzechy nadają taki charakterystyczny smak tej babce, moim domownikom odpowiadają bardziej rodzynki:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 22 Mar 2005, 12:50
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.022
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



No siekane to moga być , ale chodzi o mielone One sa pomielone na mączkę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 22 Mar 2005, 13:00
Post #12


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.015
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



wtedy już będzie baaardzo orzechowa:) wydaje mi się że mogą być trochę za ciężkie, ale to są moje tylko przypuszczenia.. nie ma Bajaderki ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MoTyLeK
post 22 Mar 2005, 17:07
Post #13


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 170
Dołączył: 26-November 04
Skąd: Białystok
Użytkownik nr: 202



Ja dodalam troche posiekanych a troche zmielonych i bylo super. Moja babka wyszla troche ciemniesza( w srodku) niz na zdjeciu...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
elmagra
post 22 Mar 2005, 17:17
Post #14


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 574
Dołączył: 5-November 04
Skąd: rybnik
Użytkownik nr: 175



a ja nie mam formy babkowej, to w czym ja upiec? moze byc w takiej duzej keksowce?
bo jak nie to lece do sklepu kupic forme babkowa... tylko jaka? mala duza? poratujcie...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 22 Mar 2005, 17:20
Post #15


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.015
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



CYTAT(elmagra)
a ja nie mam formy babkowej, to w czym ja upiec? moze byc w takiej duzej keksowce?
bo jak nie to lece do sklepu kupic forme babkowa... tylko jaka? mala duza? poratujcie...


W przpisie Bajaderka mówi, że mozna w keksówce. Ja piekłam w foremce babkowej z kominkiem
Go to the top of the page
 
+Quote Post
caruzo55
post 22 Mar 2005, 19:26
Post #16





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 9
Dołączył: 21-March 05
Użytkownik nr: 430



Bajaderko, tą puszystą babkę upieklam w keksówce.Smak niesamowity.Wpisuję ja do swoich naj... ciast. Dziękuję za tak wspaniały przepis.Benia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
caruzo55
post 22 Mar 2005, 19:28
Post #17





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 9
Dołączył: 21-March 05
Użytkownik nr: 430



A na święta upiekę obowiązkowo. Benia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidqa
post 26 Mar 2005, 19:18
Post #18


szef kuchni
*********

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5.856
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Katowice - niestety :(
Użytkownik nr: 51



wlasnie wyjelam z pieca. Rosla jak glupia Oto zdjecia:


a jako ze nie mam kawałka to pokaze wam to co scielam z gorki :


ja dodalam lyzke kawy stad ten kolor
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 26 Mar 2005, 19:36
Post #19


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.152
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



Babka jest boska icon_biggrin.gif)) Dziekuje za wspanialy przepis, bajaderko icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
idajesienna
post 27 Mar 2005, 08:47
Post #20


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 164
Dołączył: 11-January 05
Użytkownik nr: 251



A ja sie rozczarowałam. Nastawiłam się na pyyyyszne ciasto, a ono jest po prostu dobre, smaczne, ale bez rewelacji. Ot, do herbaty
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 15th February 2019 - 20:17