500g mąki
40g cukru
20g drożdży
250ml mleka
25g masła
jajo
1/2 łyżeczki soli
Wyrabiasz klasyczne ciasto drożdżowe, pozwalasz mu wyrosnąć. Z 3/4 ciasta robisz kilkanaśnie długisz wałeczków, splatasz po 3 w warkocz. Bierzesz żaroodporne naczynie tylko takie o kulistym kształcie, odrwacasz je do góry dnem i na nim układasz te warkosze tak żeby utworzyły taki koszyczek do góry dnem na naczyniu. Trzeba to porządnie docisnąć na naczyniu, ale tak żeby nie straciło kształtu, ale też się nie rozpadło. Z 1/4 ciasta splatamy albo warkocz, albo ciasto dzielimy na dwa wałeczki i je skręcamy. Potrzebny tez będzie drut wygiety w pałąk i na niego trzeba będzie naciągnąć właśnie ten spleciony kawałek ciasta. Smarujemy wszytko rozbełtanym jajem i pieczemy. Po wystudzeniu ściagamy spód koszyczka z naczynia, przymocowujemy uchwyt i już.
Albo mozna zrobić jeszcze prośniej. Z części ciasta robimy taki dość cienki krążek. Oprócz tego formujemy 3 wałki splatamy je i układamy na tym krążku tak, żeby było widać wzór warkocza jak się popatrzy z boku a nie z góry. Uchwyt robimy tak jak wyżej, też smarujemy wszystko rozbełtanym jajem i pieczemy, mocujemy uchwyt. Taki kosztyyczek mozna zrobic tez z ciasta na chałkę, albo na przykład na rogale maślane bajaderki.
40g cukru
20g drożdży
250ml mleka
25g masła
jajo
1/2 łyżeczki soli
Wyrabiasz klasyczne ciasto drożdżowe, pozwalasz mu wyrosnąć. Z 3/4 ciasta robisz kilkanaśnie długisz wałeczków, splatasz po 3 w warkocz. Bierzesz żaroodporne naczynie tylko takie o kulistym kształcie, odrwacasz je do góry dnem i na nim układasz te warkosze tak żeby utworzyły taki koszyczek do góry dnem na naczyniu. Trzeba to porządnie docisnąć na naczyniu, ale tak żeby nie straciło kształtu, ale też się nie rozpadło. Z 1/4 ciasta splatamy albo warkocz, albo ciasto dzielimy na dwa wałeczki i je skręcamy. Potrzebny tez będzie drut wygiety w pałąk i na niego trzeba będzie naciągnąć właśnie ten spleciony kawałek ciasta. Smarujemy wszytko rozbełtanym jajem i pieczemy. Po wystudzeniu ściagamy spód koszyczka z naczynia, przymocowujemy uchwyt i już.
Albo mozna zrobić jeszcze prośniej. Z części ciasta robimy taki dość cienki krążek. Oprócz tego formujemy 3 wałki splatamy je i układamy na tym krążku tak, żeby było widać wzór warkocza jak się popatrzy z boku a nie z góry. Uchwyt robimy tak jak wyżej, też smarujemy wszystko rozbełtanym jajem i pieczemy, mocujemy uchwyt. Taki kosztyyczek mozna zrobic tez z ciasta na chałkę, albo na przykład na rogale maślane bajaderki.