Mazurek mikado

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
1 woreczek ryżu(ok.12dkg) rozgotować na b.miękko,dodać do ostudzonego 15dkg
startej lub roztopionej czekolady,8 żółtek,12dkg cukru i utrzeć na gładko.Wylać
na wafel lub podpieczone kruche ciasto i piec ok.30 min.w 175 stopniach.Polać
po ostudzeniu polewą z 15dkg czekolady roztopionej z łyżką masła i 70 ml mleka.
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif
W książce M. Łebkowskiego "Przysmaki polskiego stołu" autor zaleca
dodać 12 dkg migdałów do ciasta i po polaniu polewą czekoladową posypąć ją
pokrojonymi migdałami.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Faktycznie,jest nawet bardzo apetyczne zdjęcie.Tyle że przepis który zamieściłam pochodzi z którejś z ksiązeczek z serii Biblioteczka Poradnika domowego i trochę jednak się różni od tego z ;Przysmaków polskiego stołu'.Nie stoi jednak nic na przeszkodzie żeby go tą czekoladą polać i dodac migdały do ciasta
icon_smile.gif
A sam mazurek jest bardzo smaczny bo chyba przez ten ryż dośc wilgotny.
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Mam ochotę zrobić ten mazurek
icon_smile.gif
Dziuniu czy lepiej robić go na kruchym cieście czy na waflu - jak sądzisz ?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ja go robiłam raz, chyba wtedy w 2005 jak przepis wpisywałam i chyba na waflu z tego co pamiętam. I pamiętam że był bardzo smaczny, nie wiem dlaczego potem już nie powtórzyłam pieczenia w następnych latach, może teraz go zrobię. W sumie na waflu prościej, ale kruche niesłodkie też pasuje jak najbardziej.
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Zrobię na kruchym jednak
icon_smile.gif
Coś czuję, że to będzie pyszny mazurek
daumen.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Smaczny ten mazurek... a jaki będzie jak kruche ciasto nabierze wilgoci od masy
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif

I prosty w wykonaniu
icon_smile.gif


Polecam niezdecydowanym
daumen.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Czy musi być koniecznie, dla zachowania konsystencji, dodana czekulada?
Ryż już kończę gotować i raczej mam ochotkę na coś nieczekoladowego we wnętrzu skoro wierzch będzie polany czakoladą
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Ja wierzchu nie polewałam czekoladą tylko posypałam płatkami migdałów. Fotkę wkleję rzecz jasna
icon_smile.gif
Nawet baterie ładuję na tę okoliczność
icon_mrgreen.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Kasha
icon_mrgreen.gif
Wydaje mi się, że bez tej czekolady mazurek może być mdły trochę, ale jak nie chcesz to nie musisz jej dodawać do środka, skoro będzie i tak na wierzchu potem
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0