Masa orzechowa do mazurków

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Rozpuścić w garnku 15 dkg masła z 10 dkg cukru(może być brązowy)i 2 łyżkami
miodu,dodać 30 dkg orzechów laskowych(lub innych)w całości lub
rozdrobnionych.Smażyć ok.5 minut.Jak nabierze brązowego koloru i karmelowego
zapachu wyłożyć na spód z kruchego ciasta i rozsmarować.
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
zrobiłąm według tego przepisu, ale masa wyszła mi trochę sypka i krucha, po nalozeniu i wyrównaniu na kruchym spodzie ładnie sie trzyłała, ale przy krojeniu juz niestety rozsypywała sie niemiłosiernie, nie wiem czy tak powienno być?
gruebel_2.gif
ale w każdym razie w smaku jest pyszna taka orzechowo-karmelowa
lecker.gif


pewnie jakby ja wymieszać z ubitą śmietaną lub masłem świetnie by się nadawała jako krem do tortów
gruebel_2.gif


na moich mazurkach wygladała tak (na dole po prawej):

DSC00786.JPG
 

Załączniki

  • DSC00786.JPG
    DSC00786.JPG
    45.6 KB · Wyświetleń: 11

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Witam świątecznie:)
Też zrobiłam. Moja wyszła jak należy. Miód i cukier sklejał orzechy. Dodatkowo pokryłam czekoladą a na to ułożyłam migdałowe kwiaty.
 

Załączniki

  • IM000541.JPG
    IM000541.JPG
    143.7 KB · Wyświetleń: 1
  • IM000543.JPG
    IM000543.JPG
    117.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: