Mazurek czekoladowy Wydry

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Nie pamiętam, czy taki sam już był. Chyba większość przepisów na czekoladowy
uwzględnia śmietanę, akurat ale u mnie w domu z babci-prababci stosowało się
to, co poniżej:
Spód kruchy według znanych przepisów, cienki raczej
Polewa
12,5 dkg masła
12,5 dkg cukru
niepełna szklanka mleka czyli pewnie ok 200 ml
1 tabliczka czekolady GORZKIEJ
2,5 dkg kakao
Mleko + czekolada w kawałkach + cukier + masło + kakao
Gotujemy na małym ogniu. Kiedy osiągnie konsystencję odpowiednią (cokolwiek to
znaczy), polewamy i rozsmarowujemy na kruchym cieście. Pyszne - gorzkie a
jednocześnie słodkie. Można przybrać np migdałami, ale uważam, że najlepsze
jest samo w sobie.

Źródło: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...6314&a=21526590
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
dziuniu, ta ilość to jest na jeden mazurek? a jakiej wielkości?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Piadino, to przepis z zamierzchłych czasów
icon_wink.gif
i nie pamietam czy go robiłam, czy nie
gruebel_2.gif
Źródło właściwe jest tu: http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,11721312...Re_Mazurki.html i nic tam nie jest napisane o proporcjach. Jednak IMO tej masy starczy na jeden średni mazurek, taki mniej więcej 20x30, na pewno powinno starczyć. Aha, i mleka dałabym najpierw 1/2 szklanki, zawsze można potem dolać w razie potrzeby.
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
bussi.gif
dzięki!
- będę robiła 3 mazurki czekoladowe, więc musiałam się upewnić, że mnożąc składniki x3 nie wyjdzie mi ilość hurtowa tej masy
icon_lol.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
no i zepsułam, nie wiem co mnie naszło, zamiast mleka dałam wody
icon_sad.gif

no szlag
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif