Ciasto dyniowe- pumpkin pie

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Nadzienie:

3/4 szkl dyni z puszki
1 3/4 szkl skondensowanego slodzonego mleka
2 jajka, ubite
2/3 szkl brazowego cukru
2 lyzki cukru
1 1/4 l-czki cynamonu
1/2 l-czki soli
1/2 l-czki imbiru
1/2 l-czki galki muszkatalowej
1/4 l-czki gozdzikow

Ciasto:

1 1/2 szkl maki
2 lzki cukru
1 l-czki soli
1/2 szkl oleju
2 lyzka mleka

Ciasto:
przesiac make do takiej okraglej foremki plaskiej ok20cm do pieczenia pies
Olej z mlekiem ubic,dodac cukier i sol- wlac na make
Wszystko ladnie wymieszac
4. Zrobione ciasto przcisnac do dna blaszki i ciastem wkleic brzegi naczynia
5. Nakluc widelcem kilka razy .


Nadzienie:

Wszystkie skladniki nadzienia,m polaczyc, ubic mikserem przez 2 minuty
2. Nadzienie wlac do ciasta kruchego
3. Piec przez 15 minut w 200C
4. Zmniejszyc temperatuje do 175; piec przez nastepne 50 minut
5. Ostudzic
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Dynia w puszce( przynajmniej w usa) jest juz w papce i nawet moze byc przyprawiona......taka gotowa do pumpkin pie....i mysle, ze o taka tu chodzi :roll: :roll: :roll: .......ale moze mozna zmiksowac ugotowana dynie :dump: :dump: :dump: ....nie mam pojecia....moze Paula pomoze
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Rozgotowac albo upiec - musi byc miekka i nie bardzo wodnista - taka dynia z puszki, o ktorej pisze paula ma dosc zwiezla konsystencje
icon_smile.gif
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
hmm, mysle ze tak , kiedys tak tez robilam jak po haloween zostal mi miazsz :dump: :dump:

JA gotowalam az sie rozgotowalo, ale czytam na innej stronie ze ;lepsze jest pieczenie dynii- sa dwa sposoby pieczenia dynii :na sucho i na mokro
icon_smile.gif


1)
pokroic miazsz na kawalki, ulozyc na blaszcze do pieczenia i piec godzine na 170 C a potem kolejne dwie godziny na 150C. NAstepnie wykladamy z piekarnika i studzimy. W koncu ucieramy na puree.

2) przekroic dynie na pol i ulozyc obie polowki w rondelku ( takim do pieczenia w piekarniku) przekrojonyi polowkami do dolu. Wlewamy szklanke wody i to wszytko razem pieczemy w 170C przez 90 minut- powinna byc miekka . Gdy gotowe wyciagamy miazsz z dynii i w malakserze , blenderze lub innej domowej machinerii robimy puree .
icon_smile.gif



Mysle ze ta druga metoda z woda jest lepsza bo znacznie mniej czasu zajmuje i nie wysuszy dynii, w tej pierwszej brzegi dynii moga byc za bardzo wysuszone
icon_smile.gif