IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Kruche w kruchym - może być mazurkiem
kamila
post 17 Mar 2005, 12:54
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.851
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



Składniki
na ciasto
40 dkg mąki
20 dkg margaryny
4 łyżki cukru
2 żółtka
na masę
2 zółtka
1/2 margaryny
4 łyżki cukru
dowolne bakalie

wykonanie
wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą. Upiec dwa placki, jeden z brzegiem. Drugi może być mniejszy.

jajka utrzeć z cukrem i margaryna. Dodać pokruszony placek (ten mniejszy) i bakalie (rodzynki, orzechy, co kto lubi).

Masę wyłożyć na placek z brzegami.

UWAGA:
:!: proporcje na małą blaszkę
:!: można zrobić z innego dowolnego kruchego ciasta
:!: placek pokruszyć raczej drobno - na wielkość bakalii
:!: na wierzch mozna dać polewę



bez polewy



Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 18 Mar 2005, 11:13
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.851
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



edytuję, bo coś się pokaszanilo
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 18 Mar 2005, 11:23
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.025
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Kamila, nie płacz. Ja wydrukowałam i mam zamiar przetestować w sobotę. Dam znać
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 18 Mar 2005, 11:27
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.851
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



CYTAT(joannas)
Kamila, nie płacz. Ja wydrukowałam i mam zamiar przetestować w sobotę. Dam znać  


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alka
post 18 Mar 2005, 11:47
Post #5


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.610
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Ustanów k. Wa-wy
Użytkownik nr: 50



Kamila - nie bucaj, duża dziewczynka jesteś przeca Jak tylko będę mogła jajca jeść i bakalie (choćby same rodzynki) to zaraz zrobię i relację zdam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 18 Mar 2005, 17:49
Post #6


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



To mi przypomina bajaderki 8)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
urbasia
post 19 Mar 2005, 21:06
Post #7


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.533
Dołączył: 23-December 04
Skąd: prawie Warszawa
Użytkownik nr: 236



No i zrobiłam
Ciasto jest tak kruche, że aż kruszy się przy krojeniu. Przu ugniataniu nie za bardzo chciało mi się związać, więc ciapnęłam 2 łyżki śmietany.

Mam też pytanie - ponieważ w masie są surowe żółtka - czy powinnam ciasto władować na noc do lodówki???
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 20 Mar 2005, 19:53
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.025
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Ja tez upiekłam. Do ciasta dałam 1/2 margaryny i 1/2 masła, bo mi margaryna "wyszła". Ciasto łatwo doprowadziłam do jednolitej formy.
Ciasto bardzo kruche. Dziś ciężko się kroi, zobaczymy jutro.
Masa ( też zrobiłam na maśle) dobra, choć ja osobiście nie przepadam za bardzo za maślanymi kremami (wolę budyniowe). Ale ciasto bardzo smaczne i rodzince smakowało. Do masy maślanej dodałam mielone orzechy włoskie (1/2 szklanki). Po wierzchu posypałam mielonymi orzechami i udekorowałam rodzynkami. Ładnie się prezentuje.
Polecam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 21 Mar 2005, 14:36
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.851
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



Joannas - ale tam nie ma być masy maślanej, tylko bakalie połączone ze soba ta masą.
Dużo bakalii i pokruszone ciasto zlepione masą.

Ale cieszę się, że smakowąło
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 21 Mar 2005, 14:39
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.025
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



No tak tak, do tej masy maślanej dodałam pokruszone ciasto i mielone orzechy i wszystko się połączyło
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Stale
post 21 Mar 2005, 19:16
Post #11


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 710
Dołączył: 31-October 04
Skąd: Świnoujście
Użytkownik nr: 154



Wydrukowałam, jutro zrobie i zamieszczę zdjęcia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Stale
post 23 Mar 2005, 16:19
Post #12


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 710
Dołączył: 31-October 04
Skąd: Świnoujście
Użytkownik nr: 154



Ciasto zrobione. Smakuje super - bajaderkowo. Robiłam wszystko z podwójnej porcji i wyszły mi 2 mazurki. A wygladaja tak


a tak w przekroju

spód jest fajny, kruchy. Masa smakuje w zależności od użytych bakalii. Ja dałam zmielone orzechy, wiórki kokosowe i suszone śliwki.
Polecam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 23 Mar 2005, 16:21
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.851
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



piekny mazurek

Ja nie mielę orzechów, lekko je rozdrabniam bo lubię jak chrupie

Cieszę się, że Ci smakował
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Miranda
post 23 Mar 2005, 17:50
Post #14


czeladnik
*****

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1.593
Dołączył: 17-February 05
Skąd: Toruń
Użytkownik nr: 312



Piękny mazurek, i przepysznie wygląda.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 6th December 2019 - 21:52